«Нібулон» прагне конкурентних умов доставки агропродукції залізницею до портів на Дунаї

Джерело:  Elevatorist.com
Нібулон

Агрохолдинг «Нібулон» виступає за забезпечення АТ «Укрзалізниця» конкурентних умов перевезення агропродукції до портів на Дунаї порівняно з чорноморськими. Про це розповів директор із взаємодії з органами влади компанії Михайло Різак.

Філія «Бесарабська» агрохолдингу «Нібулон» яка була побудована вже у воєнний період, дає компанії вижити, бо забезпечує доступ до міжнародних ринків. Вона також зіграла важливу роль і для українського експорту загалом, коли глибоководні порти Одеси не працювали. Однак наразі такий шлях експорту програє в маржинальності портам Великої Одеси.

«На сьогодні Бесарабія на 10 доларів дорожча в плані залізниці. І дорожча в плані доставки автотранспортом порівняно з глибоководними портами, оскільки це додаткові 250 км автошляхів і додаткові 200 км залізниці, що робить дисбаланс у конкуренції, здорожчує логістику», — зауважив Михайло Різак.

За його словами, компанія звертається до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, міжнародних асоціацій із проханням вирівняти цю ситуацію, зокрема щоб Укрзалізниця забезпечила конкурентні умови доставки агропродукції до портів на Дунаї порівняно з глибоководними портами Чорноморського регіону.

Як розповів Михайло Різак на форумі «AGRO UKRAINE SUMMIT: тренди та інновації у вирощуванні, зберіганні, переробці», у компанії «Нібулон» — 14 річкових елеваторів, це майже 50% всього елеваторного бізнесу. На сьогодні частина з них знищена, частина в окупації. Кілька річкових елеваторів здійснюють відвантаження на залізницю.

«На річковому елеваторі у верхній частині Дніпра у нас є залізничне сполучення. І зараз там йде відвантаження зерна у вагони. Тобто на елеватор звозиться зерно, зокрема і через воду, потім вантажиться у вагони, і вони рухаються в морські порти. Це колосальні затрати на логістику, що у зв’язку зі зниженням світової ціни на закупівлю тієї ж кукурудзи створює глобальні проблеми закупівлі зерна у товаровиробника. Товаровиробники сьогодні на межі збитковості», — наголосив директор із взаємодії з органами влади «Нібулону».

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!