Незламність агросектору України на фоні відключень електроенергії

Джерело:  УкрАгроКонсалт
світло
UkrAgroConsult

Автори статей:

Минулий тиждень був дуже складним для українського бізнесу, зокрема аграрного. Відбулися найдовші відключення електроенергії, зв’язку та інших благ цивілізації з початку війни. Відключення електроенергії заблокували роботу зернових терміналів, а також ускладнили залізничні перевезення. Проте ринок продовжує функціонувати та знаходити приводи для оптимізму. Наприклад, відзначається зростання цін на кукурудзу, що призведе до зростання її прибутковості та покращення перспектив сівби у новому році.

Світове виробництво кукурудзи скоротилося у порівнянні з попереднім роком, але все ж таки воно залишається на досить високому рівні. Відвантажувати кукурудзу до Китаю Україні стало набагато складніше. Китай зараз активно перемикається на покупку латиноамериканського зерна. Однак і українські поставки потроху продовжуються.

Дуже активно Китай також закуповує продукти переробки олійних культур. За кількістю кораблів, соняшниковий шрот може конкурувати з кукурудзою. У вересні-листопаді зерновим коридором до Китаю пішло 15 човнів продуктів переробки олійних.

Експорт як продуктів переробки, так і власне олійних культур йде повним ходом. За оцінками УкрАгроКонсалт експортний потенціал ринку соняшникової олії України становить 4,3 млн т. Ключовим фактором для його реалізації залишається дія “зернового коридору”. Звичайно, враховуючи ситуацію, ризики залишаються досить значними, проте темпи експорту за перші місяці сезону дають надію на реалізацію потенціалу в повному обсязі.

Скорочення врожаю соняшнику порівняно з минулим роком (-33%) призведе до втрати першого місця у глобальному рейтингу експортерів соняшникової олії. Місце, яке Україна утримувала протягом багатьох років. Однак є дуже великі шанси на те, що втрата першості буде короткостроковою. Порівняння прибутковості показує, що під урожай наступного року фермери можуть віддати перевагу сівбі олійних культур. При цьому ареал вирощування переміститься в більш врожайні регіони, що надає оптимізму за перших прогнозів урожаю наступного року (які, між іншим, УкрАгроКонсалт має намір озвучити у  Відео-прогнозі «Чорноморський регіон як генератор глобальних змін: висновки та прогнози 2022-23», що вийде 8 грудня. Слідкуйте за нашими анонсами).

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!