Невизначеність з урожаєм в Європі та Австралії підтримує ціни на ріпак в ЄС, але їх обмежить дешева канола з Канади

Джерело:  GrainTrade
ріпак

На тлі атак українських БПЛА по НПЗ у татарстані та удару Ізраїлю по іранському генералу КСІР у Сирії червневі ф’ючерси на нафту марки Brent за тиждень виросли на 4% до 5,5-місячного максимуму 89 $/барель, що підтримало котирування на рослинні олії, які використовуються у виробництві біодизеля.

На біржі MATIF травневі ф’ючерси на ріпак протягом тижня торгувалися різнобічно, але стабілізувалися на рівні 450 €/т, тоді як серпневі ф’ючерси на новий урожай у квітні виросли на 3,5% до 461 €/т або 495 $/т (+8,9% за місяць) на тлі невизначеності з новим урожаєм.

У Румунії та Болгарії ріпак зацвів на 2-3 тижні раніше, ніж зазвичай, оскільки осінній дефіцит вологи вплинув на розвиток рослин. Посушлива весняна погода погіршує перспективи урожаю, що підтримує котирування. Нагадаємо, що експерти Strategie Grains внаслідок скорочення площ сівби у Франції знизили прогноз виробництва ріпаку в ЄС у 2024 р з 18,3 до 18,1 млн т, що на 10% поступатиметься торішнім 19,9 млн т.

За даними Reuters, Австралія у 2024/25 МР збільшить площі сівби пшениці та ячменю на тлі сприятливої погоди та високого попиту з боку Китаю, тоді як скоротить площі під канолою внаслідок нижчої рентабельності вирощування та посушливих умов в регіонах вирощування каноли – на заході країни, через що урожай каноли зменшиться на 0,7-1 млн т до 4,6-5 млн т.

Але FAS USDA прогнозує, що у 2024/25 МР виробництво каноли в Австралії виросте у порівнянні з попереднім сезоном на 14% до 6,5 млн т (що стане 3-м за величиною показником в історії) завдяки кращим цінам на канолу, ніж на пшеницю та ячмінь.

Трейдери уважно стежитимуть за сівбою каноли в Австралії та Канаді, оскільки гарний урожай в цих країнах дозволить збільшити імпорт до ЄС в разі скорочення власного виробництва.

Індія у 2024/25 МР також збільшить виробництво ріпаку у порівнянні з попереднім сезоном з 12 до 12,3 млн т, – прогнозує FAS USDA.

Травневі ф’ючерси на канолу на біржі у Вінніпезі у квітні виросли лише на 0,8% до 639 CAD/т або 467 $/т (+3,7% за місяць) на тлі низьких темпів експорту. Конкурентні ціни на канолу дозволять збільшити її поставки до ЄС, що стримає зростання цін на ріпак в Європі.

Спотові ціни попиту на ріпак з доставкою на заводи Чехії та Німеччини залишаються на рівні 415-430 €/т, оскільки переробники накопичили достатні запаси. Попри стримування продажів фермерами з ЄС, ціни наприкінці сезону можуть знизитися на тлі нарощування поставок з Канади.

В Україні ціни на ріпак залишаються на рівні 360-380 $/т або 17000 грн/т з доставкою до портів Чорного моря, але трейдери завершують програми закупівлі, тому виробникам, які ще мають залишки ріпаку, потрібно пришвидшити продажі. Попит на поставки ріпаку автівками до Європи майже відсутній через високу вартість логістики, оскільки машини по 20 днів та більше стоять у чергах на кордоні.

У новому сезоні на тлі блокування кордону з Польщею Україна збільшить експорт ріпаку морем, зокрема й до Європи, а також скоротить автомобільний та залізничний транзит через Польщу, щоб мінімізувати ризики.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!