НБУ зберіг облікову ставку на рівні 8,5% річних

Нацбанк Украины НБУ

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 8,5% річних, повідомляється на його сайті.

Відзначається, що упродовж останніх місяців інфляція перебувала в діапазоні 10−11%, що є близьким до липневого прогнозу НБУ.

«У вересні зростання споживчих цін прискорилося до 11% у річному вимірі. Інфляцію і далі підживлювала низка зовнішніх та внутрішніх чинників. Ціни на світових товарних ринках залишалися на високому рівні. Очікувано зберігався й сталий фундаментальний тиск. Вищі виробничі витрати бізнесу на оплату праці, сировину та енергію позначилися на динаміці споживчих цін. Інфляційні очікування також залишалися високими. Водночас сприятлива ситуація на валютному ринку гальмувала зростання цін. Зокрема, завдяки цьому базова інфляція перебувала нижче липневої прогнозної траєкторії», — розповіли в НБУ.

Національний банк зберігає прогноз інфляції на рівні 9,6% у 2021 році. За оцінками регулятора, пік зростання споживчих цін припадає на вересень-жовтень цього року. Надалі інфляційний тренд розвернеться. Інфляція сповільнюватиметься завдяки вичерпанню ефектів низької бази порівняння, збереженню сприятливої ситуації на валютному ринку та високим цьогорічним урожаям сільськогосподарських культур. Зростання споживчих цін також стримуватиметься дією попередніх кроків Національного банку з посилення монетарної політики — оптимізації її операційного дизайну, повного згортання антикризових монетарних заходів і підвищення облікової ставки, йдеться в повідомленні.

«Під впливом зазначених чинників інфляція сповільниться до 5% наприкінці 2022 року і надалі перебуватиме близько цілі. Стрімкішому зниженню інфляції завадять триваліше збереження цін на енергоносії на високих рівнях та сталий споживчий попит. Крім того, ураховуючи розтягнуті в часі ефекти цих проінфляційних чинників, сповільнення інфляції до цілі 5% потребуватиме від Національного банку жорсткіших монетарних умов упродовж 2022−2023 років, ніж передбачалося в липневому прогнозі», — пояснили в НБУ.

Зниження облікової ставки протягом наступного року відбуватиметься більш поступово, ніж прогнозувалося. Очікується також, що її рівень на кінець 2022 року становитиме 7,5% порівняно з 6,5% у попередньому прогнозі.

Нацбанк, намагаючись повернути інфляцію до цільового рівня 5% +/-1% з 23 липня підвищив облікову ставку з 7,5% до 8% річних, а з 10 вересня — до 8,5%.

 

Новое Время

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!