НБУ залишив облікову ставку на рівні 13%

НБУ

19 вересня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

“У липні НБУ призупинив пом’якшення процентної політики, щоб зберегти належний рівень дохідності за гривневими інструментами, та наразі вбачає за доцільне утриматися від відновлення циклу зниження облікової ставки. Рішення щодо збереження ключової ставки на рівні 13% у вересні спрямоване на підтримання інтересу до заощаджень у гривні та стримування попиту на валютному ринку”, – зазначають в НБУ.

На думку регулятора, це рішення сприятиме поступовому поверненню інфляції до цілі 5% у наступні роки та підтримає стійкість валютного ринку.

В НБУ нагадують, що у серпні споживча інфляція зросла до 7,5% у річному вимірі, що було близьким до липневого прогнозу НБУ. Фундаментальний ціновий тиск, вимірюваний показником базової інфляції, також посилювався (6,5% p/p).

Як підкреслюють в Нацбанку, зростання споживчих цін зумовлювалося впливом гірших цьогорічних врожаїв, збільшенням витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію й оплату праці, а також ефектами від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці.

У регуляторі зауважили, що впродовж останніх місяців ставки за гривневими інструментами знижувалися, відображаючи вплив попередніх заходів із пом’якшення монетарної політики. Однак дохідність депозитів та ОВДП у національній валюті й надалі є достатньою для забезпечення захисту гривневих заощаджень від інфляційного знецінення.

Нагадаємо, що 25 липня НБУ вирішив зберегти облікову ставку на рівні 13%.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!