НБУ оцінив втрати аграріїв через проблеми з транзитом через Східну Європу

Джерело:  РБК-Україна
нбу

Національний банк у своєму макропрогнозі врахував проблеми з транзитом української агропродукції через країни Східної Європи. Про це повідив  заступник голови НБУ Сергія Ніколайчука на брифінгу.

“Ми врахували цей фактор і вже на другий квартал зменшили експорт нашої агропродукції приблизно на 200 млн доларів”, – сказав він.

За його словами, втрати від заборони експорту до країн-сусідів будуть більш значними. “Але ми також враховували можливості переорієнтації на інші країни, в тому числі і за рахунок використання зернового коридору”, – додав він.

“На третій-четвертий квартал цього року ми додаткових втрат не закладали. Однак ми чудово розуміємо, що є певні ризики, пов’язані як з можливістю пролонгації цих санкцій сусідніми країнами, так і з ще більшими ускладненнями роботи зернового коридору”, – сказав Ніколайчук.

Водночас заступник голови НБУ повідомив, що базовий сценарій передбачає нормальне функціонування зернового коридору до кінця року, з урахуванням зниження безпекових ризиків з початку наступного року – розширення можливостей логістики морськими шляхами.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!