Названо суму збитків, завданих війною виробничим об’єктам АПК України

Джерело:  AgroPortal.ua
війна

Українські аграрії після повномасштабного вторгнення зазнали великих втрат. На початок 2024 року збитки, завдані лише виробничим об’єктам агропромислового комплексу, складають $364,5 млн.

Про це повідомив т.в.о міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час онлайн-презентації стану агропромислового комплексу на засіданні Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA).

Він наголосив, що з 2022 року посівні площі скоротились на 25%. Якщо 2021 року було 28,5 млн га, то торік кількість площ зменшилась до 22,5 млн га. Сільгоспвиробники втратили майно, 175 тис. км² вважаються потенційно замінованими, виникли проблеми з логістикою та експортом агропродукції.

«Безперечно, ці проблеми впливають на діяльність агросектору та можливості торгівлі продукцією, оскільки Україна — експортно орієнтована держава. Але за підтримки міжнародних партнерів та ЗСУ ми відновили логістику. Наразі близько 87% української агропродукції експортується морським шляхом. 2023 року аграрії виростили гарний врожай та експортували продукції на $22 млрд», — цитує слова Висоцького пресслужба Мінагрополітики.

Водночас він наголосив, що війна триває, і ситуація з логістикою може змінюватися. Відтак для України важливо зберегти доступ до світових ринків.

Тарас Висоцький підкреслив, що український агросектор потребує підтримки для відновлення і подальшого розвитку. Тому Україна чекає позитивного рішення міжнародних партнерів щодо використання заморожених російських активів для компенсації збитків.

Він також висловив вдячність за продовження ще на рік — до червня 2025 року — безмитної та безквотної торгівлі з ЄС, який є найбільшим партнером України в торгівлі сільгосппродукцією.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!