Наступного сезону соя буде знову у фаворитах – думка

Джерело:  Kurkul.com
соя

Цього сезону соя була основною культурою через мінімальні витрати. Прогнозується, що наступного року вона теж буде у фаворитах. Про це йдеться у матеріалі «Сезон сої 2022: про технології, схеми захисту та добрива» на Kurkul.com.

Консультант з агрономії Асоціації «Дунайська Соя» Микола Биков охарактеризував соєвий сезон 2022, як дуже складний. Зокрема, головним негативним фактором стала погода. Спершу була холодна весна, недостача вологи, як результат — пізній висів сої. Протягом вегетації вона розвивалася достатньо добре. Проте під час жнив почались дощі, що повпливало на якість бобів та принесло втрати врожаю.

«Два місяці тому, до початку інтенсивних дощів, я об’їхав поля з соєю в 3 областях. Тоді я давав прогноз на середню врожайність у 2,3 т/га (ред. таку ж врожайність зазначає Мінагро у звіті від 3 листопада). Побачив, що хороші погодні умови були на Полтавщині, тому думаю врожайність там досягне показника в 3 т/га», — зазначив експерт.

На основі цьогорічної статистики Микола Биков, помітив, що Вінниччина традиційно лідер висіву сої. Також неочікувано збільшились площі під культурою на Волині.

«З  2020 р. змінилися регіони вирощування сої. Її площі зростають на Хмельниччині, Вінниччині, Рівненщині, але знижуються у степовій зоні», — підкреслив він.

Він також додав, що в цьому сезоні соя є однією з головних культур, тому що витрати на її вирощування мінімальні. Найбільше ж витрачається на сушку бобів.

«На мій погляд, в наступному році соя буде мати аналогічні об’єми посівів, а можливо і більші. Позаяк всі експерти прогнозують, що площі під кукурудзою зменшаться. І соя буде змагатися з соняшником», — підсумував він.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!