Нафтові котирування відновили зростання, що підтримало ціни на кукурудзу

Джерело:  GrainTrade
кукуруза

Черговий пакет санкцій проти росії, яка розв’язала війну проти України, передбачає ембарго на поставки російської нафти до ЄС, що посилює тиск на нафтові котирування та, відповідно, підтримує ціни на кукурудзу.

Червневі ф’ючерси на нафту марки Brent на лондонській ICE Futures після падіння в понеділок на 4,2% у вівторок виросли на 2,5% до 105 $/барель в очікуванні нових обмежень на закупівлю ЄС російської нафти. Проте найбільше на ціни впливає зниження попиту з боку Китаю через нову хвилю короновірусу. Ринок реагує також на плани Лівії по відновленню поставок нафти та на очікування нової угоди з Іраном.

В росії в період 1-19 квітня виробництво нафти склало 10,11 млн барелів/добу, що на 8,2% поступається відповідному показнику березня. Кількість нафти, що зберігається на танкерах, виросла до 103,47 млн барелів.

Травневі ф’ючерси на кукурудзу в Чикаго залишаються вище психологічного рівня 8 $/бушель та торгуються по 315 $/т. Їх підтримує затримка сівби кукурудзи у США та ранній початок спеки в Бразилії, де вирощують кукурудзу другого врожаю.

Через холодну та дощову погоду кукурудзою у США на 25 квітня засіяно лише 7% запланованих площ, що на 8% поступається середньому 5-річному показнику.

За тиждень 14-21 квітня експортні відвантаження кукурудзи з США виросли на 40% до 1,65 млн т, а загалом у сезоні сягнули 34,9 млн т із прогнозованих USDA 63,5 млн т.

В Україні морські порти залишаються заблокованими, тому основні поставки кукурудзи йдуть у бік Польщі та Румунії. Ціни попиту на поставки до румунської Констанци впали ще на 10-20 $/т до 280-290 $/т, тоді як на поставки СРТ – порт Рені або Ізмаїл залишаються на рівні 240-250 $/т, проте великі черги стримують закупівлі.

Влада Південної Африки прогнозує, що врожай кукурудзи скоротиться у порівнянні з попереднім сезоном на 9,8% з 16,315 до 14,723 млн т, що на тлі можливого зменшення виробництва кукурудзи другого врожаю в Бразилії підтримає ціни на кукурудзу у новому сезоні.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!