Надлишок пропозиції ймовірний, урожай сої в США в 2022-23 МР наближається до рекордно високого рівня

Джерело:  Oilworld

Аналітики S&P Global Commodity Insights повідомили, що прогноз виробництва сої в США у 2022-23 маркетинговому році (вересень-серпень) наближається до рекордного врожаю близько 124 млн. тонн, незважаючи на відмінності в оцінках урожаю різними компаніями.

Існує дуже висока ймовірність надлишку пропозиції на світовому ринку соєвих бобів до 2023 року, оскільки провідні виробники Бразилія та США, ймовірно, отримають рекордні врожаї, тоді як попит з боку Китаю, як очікується, залишиться слабким, кажуть аналітики, що, ймовірно, сигналізує про тиск на ціни.

Platts оцінила жовтневі поставки сої FOB New Orleans на 9 вересня у 592,40 долара за тонну, що на 8 доларів менше, ніж попереднього місяця. СОЯ на біржі FOB Santos була оцінена на 14 доларів за тонну нижче порівняно з попереднім місяцем і становила 610,80 доларів за тонну.

За оцінками Average Commodity Consultancies, найбільший у світі виробник сої Бразилія, за прогнозами, виробить понад 150 мільйонів тонн у 2022-23 МР (січень-грудень 2023 року), що буде безпрецедентним.

І якщо американські соєві боби підуть аналогічним шляхом і зроблять великі обсяги в 2022-23 МР, то ринки будуть наповнені соєвими бобами, і очікується, що ціни зазнають деякої корекції.

“Це рекордний урожай [для американської сої в 2022-23 МР”, – сказав Піт Мейєр, голова відділу зерна, олійних культур та передової аналітики сировини в S&P Global Commodity Insights.

“Якщо Бразилія зможе отримати трохи вологи до початку сівби, ми вважаємо, що США та Бразилія зроблять рекордні врожаї сої в тому самому маркетинговому році, і це не обіцяє нічого хорошого для цін, особливо при сильному доларі”, – сказав він.

Врожайність соєвих бобів у США виявилася вищою, ніж очікувалося

Оскільки спека та посуха обрушилися на значну частину західного Середнього Заходу наприкінці червня та липні, не багато хто очікував, що врожайність сої залишиться стабільною навіть на рівні 51 бушелю з акра.

Тим не менш, сприятлива погода в регіонах верхнього Середнього Заходу у поєднанні зі своєчасними дощами в деяких ключових штатах у західних частинах Середнього Заходу означала сильне повернення американських фермерів, які вирощують сою.

“Дощі наприкінці сезону позитивно позначилися на загальному врожаї сої, причому останні кілька тижнів у найбільших штатах-виробниках, Айові та Іллінойсі, випали сприятливі опади”, – сказала Сьюзан Девід, партнер та аналітик консалтингової компанії the Grain Bull.

“Таким чином, урожайність американської сої в 2022-23 МР складе 51,5 бу/акр порівняно з 51,4 бу/акр минулого року”, – сказала вона.

Ще на початку серпня Міністерство сільського господарства США здивувало багатьох, коли опублікувало свої оцінки світового попиту та пропозиції сільськогосподарської продукції та встановило, що врожайність сої у США становить 51,9 бушелів з акра, і вказало на врожай у 4,531 мільярда бушелів (123,3 мільйона) тонн), що на 96 мільйонів бушелів більше, ніж на рік раніше.

Але Піт чекав на це.

“Platts Analytics не сперечається з даними серпневого звіту Міністерства сільського господарства США про врожайність 51,9 бу/акр та обсяг виробництва 4,5 млрд бу”, – сказав він. “Ми [Platts Analytics] використовуємо як нашу прибутковість 51,5-52 бу/акр”.

Арлан Судерман, головний економіст із сировинних товарів постачальника фінансових послуг StoneX Group Inc., також очікує значного врожаю у 2022-23 МР.

“Наше останнє опитування споживачів показало, що врожай сої в США становить 4,515 мільярда бушелів при врожайності 51,8 бушелів з акра”, – сказав Судерман.

Проте є аналітики, які не бачать, що прибутковість у 2022-23 МР перевищить торішню.

Старший аналітик із сировинних товарів сільськогосподарської брокерської групи Futures International Террі Рейлі – один із них.

“США, ймовірно, втратили кілька акрів сої по всій дельті за останні два тижні (закінчилися у вересні. 3) через надзвичайно сильні дощі”, – сказав Террі.

Частини Луїзіани, Міссісіпі, Арканзасу, Теннессі, Кентуккі, Міссурі та Іллінойсу утворюють регіон дельти.

Таким чином, за його словами, оцінки врожайності Futures International у 2022-23 МР становлять 51,3 бу/акр, а збиральна площа знизилася до 86,57 млн ​​акрів з попередньої оцінки у 87,2 млн акрів.
Побоювання щодо попиту зберігаються

Звіт Міністерства сільського господарства США від 6 вересня про інспекції експорту соєвих бобів за 2022-23 МР показав приголомшливий старт для американських фермерів.

Згідно з даними, інспекції сої оцінюються в 49 582 млн. тонн до 1 вересня, порівняно з 30 354 млн. тонн минулого року, при цьому Китай є головним пунктом призначення.

Але більшість аналітиків вбачають у цьому початковий сплеск продажів із уповільненням темпів зростання на тлі карантину через COVID-19 у Китаї – найбільшому у світі покупці сої та найбільшому ринку американських соєвих бобів.

Карантин торкнувся мільйонів людей, а логістика була порушена, що, ймовірно, призведе до зниження попиту на соєві боби найближчими тижнями, сказав аналітик із сировинних товарів із Шанхаю. Оскільки рентабельність дроблення з минулого року була негативною, карантин завдав серйозного удару місцевим дробаркам.

Platts оцінила валову маржу переробки китайської сої (жовтень) у мінус 44,02 долара за тонну 9 вересня.

Аналітики Пекінської служби сільського господарства Міністерства сільського господарства США прогнозують скорочення імпорту сої азіатськими країнами у 2022-23 МР на тлі уповільнення економіки та обмежень, пов’язаних із COVID-19.

Імпорт сої до Китаю в 2022-23 МР переглянутий у бік зниження до 96,5 млн тонн з попередніх оцінок Міністерства сільського господарства США в 98 млн тонн через слабкий попит на олію в секторі громадського харчування та соєвий шрот (SBM) у секторах свинарства та птахівництва, повідомила 8 вересня ФАС США.

Останні економічні дані свідчать про те, що і без того тривалий період млявого споживання в Китаї може тривати до кінця року, повідомляє S&P Global Platts.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!