Нацстратегія доходів: спрощенка для фермерів буде збережена

Джерело:  AgroPortal.ua
калькулятор

«Національна стратегія доходів до 2030 року» передбачає, що спрощена система оподаткування буде збережена для малих сільгосппідприємств та фізичних осіб.

Про це розповіла заступник міністра фінансів Світлана Воробей, повідомляє Центр економічної стратегії (ЦЕС) у Telegram.

«Для фізичних осіб, фермерських господарств, малого та аграрного бізнесу спрощена система буде збережена. У стратегії написано, що протягом трьох років усі юридичні особи мають бути виведені зі спрощеної системи. Це не тільки тому, що ми вважаємо за необхідне повернути спрощену систему до того, для чого вона взагалі була створена. А й тому, що ми намагаємося гармонізувати наше законодавство, зокрема корпоративне оподаткування, з правилами ЄС і світовими практиками», — пояснила вона на заході в ЦЕС.

Заступник міністра зазначила, що сьогодні існують ініціативи, наприклад, «Пілар-2», які можуть скоротити бажання інвестувати в Україну.

«У Європі вводиться єдиний мінімальний корпоративний податок 15%, який застосовується до материнських компаній. Це означає, якщо капітал в Україні не обкладається корпоративним податком за цією ставкою, він буде оподатковуватися в країні материнської компанії. Таким чином, інвестування в Україну може стати нецікавим, і країна може втратити інвестиційний прибуток», — додала вона.

Світлана Воробей також зазначила, що стратегія передбачає диференційовану систему ставок (за основу взяли польську систему малого та середнього бізнесу), особливо для видів діяльності, що використовують цивільно-правові або відносини з ФОПами.

«Для вирівнювання конкурентного середовища вводяться диференційовані ставки, кількість яких буде обговорюватись із бізнесом у публічному процесі», — підсумувала заступник міністра.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!