Нацбанк може збільшити терміни повернення валюти в Україну для аграріїв

Національний банк України вивчає клопотання уряду про збільшення терміну обов’язкового повернення валютної виручки для агровиробників з 90 до 120 днів.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний під час засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Ми розглядаємо зараз відповідне клопотання уряду про збільшення термінів повернення валютної виручки з 90 до 120 днів. І мені видається, що ми наближаємося до загальноприйнятної позиції“, – сказав Пишний.

За його словами, Нацбанк зацікавлений у тому, щоб експортна експансія все ж реалізовувалась максимально ефективно, але водночас нагадує, що експортна виручка – це головне джерело наповнення золотовалютних резервів.

За потребами аграріїв ми також бачимо проблему зростання обсягів неповернення експортної виручки, тому так прискіпливо підходимо до цього питання. Наш сьогоднішній діалог із галузевими асоціаціями, Міністерством економіки є дуже корисним для пошуку саме тієї моделі, яка дозволяє водночас врахувати інтереси галузі та не підважити надходження експортної валютної виручки. Відбувається ефективна комунікаційна робота, і я налаштований оптимістично”, – зауважив Пишний.

Як повідомлялося, раніше голова Нацбанку Андрій Пишний після запровадження великого пакета валютної лібералізації обіцяв посилити контроль за поверненням експортерами валютного виторгу в Україну.

Нагадаємо, з 11 листопада 2023 року Національний банк за поданням Кабміну зменшив зі 180 до 90 календарних днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту аграрних товарів.

Це стосується товарів, що класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД: 1001 (пшениця), 1002 (жито), 1003 (ячмінь), 1004 (овес), 1005 (кукурудза), 1201 (соя), 1205 (ріпак), 1206 00 (насіння соняшнику), 1507 (олія соєва), 1512 (олія соняшникова), 1514 (олія ріпакова), 2306 (макуха), здійснених із 11 листопада 2023 року.

При цьому у березні заступник голови НБУ Юрій Гелетій розповідав про намір розширити дію норми про зменшені строки для повернення валютної виручки, яка зараз поширюється на аграрну продукції, і на інші види експортних товарів. 

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!