На Рівненщині завершили ранню посівну ярих зернових та цукрового буряка

Джерело:  Суспільне
сев

Аграрії Рівненщини завершили посівну гороху, ячменю і пшениці, цукрових буряків. Загалом на 20% більше, аніж до повномасштабного вторгнення. Наразі розпочали сіяти соняшник, кукурудзу та сою.

Про це в етері Українського радіо. Рівне розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько.

З її слів, весняно-польові роботи розпочали раніше, аніж зазвичай, посприяла погода:

“Станом на 30 квітня ярими культурами по всіх категоріях господарств засіяно понад 70% площ. Фактично завершили посів ярої пшениці, ячменю, вівса, гороху. Серед технічних культур завершено посів сільськогосподарськими підприємствами цукрових буряків. Слід зазначити, що цукрові буряки в поточному році посіяні на площі понад 19 тисяч га, що на 20% більше, ніж вони висівалися у довоєнний період в активній фазі. Зараз проводиться посів пізніх культур, таких як кукурудза на зерно, соя і кормові культури”.

Також Надія Переходько зазначила, що попри сприятливі погодні умови, аграрії стикаються з такими проблемами:

“Недостатність фінансових ресурсів змушує аграріїв задля проведення посівної отримувати товарні кредити — це і насіння, і засоби захисту рослин під майбутній урожай, і, певною мірою, йти, можливо, на більш спрощені технології вирощування сільськогосподарських культур. Також через мобілізацію працівників необхідно шукати нових, механізаторів зокрема, от для того, щоб виконати ті обсяги робіт, які необхідно”.

Зі слів Надії Переходько, держава підтримує аграріїв не лише пільговим кредитуванням та грантами для садівництва і тепличного господарства:

“Відновлено програму часткової компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва. Ця програма діяла до воєнного стану і була популярною серед аграріїв. У 2022 і 2023 роках ця програма не діяла. І от в поточному році у державному бюджеті передбачено один млрд грн для 25% компенсації вартості сільськогосподарської техніки”.

Надія Переходько розповіла й про можливу підтримку для дрібних сільгоспвиробників, які мають у користуванні до 120 гектарів землі або утримують від трьох до 100 корів, від п’яти до 500 овець:

“Через державний реєстр має здійснюватися державна підтримка у вигляді субвенції, з розрахунку чотири тисячі грн за гектар угідь, або сім тисяч грн на наявну корову, або дві тисячі грн на одну вівцю. Це один з напрямів за вибором сільськогосподарського товаровиробника, яким він хоче скористатися”.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!