На Миколаївщині врожайність соняшнику цьогоріч майже вдвічі нижча через посуху

Джерело:  Суспільне
жнива

Про це кореспондентам Суспільного повідомив головний спеціаліст департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обласної військової адміністрації Володимир Афанасьєв.

З його слів, цьогоріч середня врожайність соняшника у регіоні склала 10,8 центнера з гектара, у 2023 році — 21,1 центнера.

За словами голови правління сільськогосподарського виробничого кооперативу Людмили Голуб, у 2024 році соняшником засіяли 500 гектарів. Останні продуктивні опади були ще в березні. Тому середня врожайність соняшника 10-12 центнерів з гектара.

“Саме у період запилення і цвітіння була дуже аномальна спека. На ґрунті температура досягала 60 градусів. Під час цвітіння не відбулося запилення, кошики просто спеклися, навіть не розкрилися для запилення. Тому врожай цього року дуже-дуже малий. У нас були поля, на яких ми отримали п’ять центнерів з гектара, а найкращий показник склав 18 центнерів”, — розповідає Людмила Голуб.

Механізатор Микола Простріла працює в одному господарстві 56 років. Чоловік каже, посушливі сезони бували й раніше, але тоді на полях працювало зрошення. У 2022 році дощувальні машини були пошкоджені внаслідок обстрілів російських військових.

“Посуха дуже велика, дощів практично не було. Трошки там побалувалось щось і видно одразу, що робиться — все згоріло”, — говорить Микола.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!