На Кіровоградщині планують встановити рекорд по посіву соняшнику

Джерело:  Суспільне
посівна

Аграрії Кіровоградської області у 2024 році планують встановити рекорд по посіву соняшнику. Його посадять на площі 661 тисяча гектарів. До цього найбільше засаджували 530-570 тисяч гектарів. З часів незалежності це рекордна кількість площі.

Про це під час брифінгу розповіла керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

Пояснила, це пов’язане з тим, що нині соняшник має ринок збуту на внутрішньому ринку і є більш рентабельним, чим зернові, пшениця та кукурудза.

“На соняшник зараз є ціна. Активно переробляється на соняшникову олію, на шрот, його можна здавати на переробні підприємства області й України, він експортується і продається на внутрішньому ринку. Рентабельність на соняшник торік була 70%”.

Сказала, мають потужності підприємств на перероблювання 2,2 мільйона тонн соняшника, тоді як щорічне виробництво 1,5 мільйона тонн.

За словами керівниці обласного департаменту агропромислового розвитку, нині аграрії області сіють ярі зернові та зернобобові культури, засіяли 53 тисячі гектарів — це 73%. Цьогоріч посів ярих зернових культур прогнозується провести на площі 377,6 тисячі гектарів, з них ранні зернові та зернобобові на площі 71,8 тисячі гектарів і кукурудзи на площі 303 тисячі гектарів. Цукровий буряк – 11,6 тисячі гектарів та сої – 132 тисячі гектарів.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!