Молочний експорт є зараз найактуальнішою проблемою – Макс Фастєєв

молочные продукты

Макс Фастєєв, партнер проектів Інфагро, надав коментар стосовно поточної ситуації і проблем на ринку.

Сировина. Минулого тижня закупівельні ціни на молоко перестали знижуватись, попит зріс. Ситуація пов’язана зі стабілізацією на контрольованій території, поліпшенням/переформатуванням логістичних ланцюгів. На жаль, і виробництво, і переробка на тимчасово окупованій території функціонують локально або зупинені.

Внутрішній попит відновився знову ж таки через поліпшення функціонування логістичних каналів. 

Мінагрополітики вже у найближчі тижні сподівається на пришвидшення функціонування процедур держзакупівель (вершкове масло, сири, молочні консерви, плюс до переліку додалося сухе молоко).

Експорт – найактуальніша наразі проблема, бо ії вирішення могло би: 

  •  дати всій галузі операційні кошти (валюта)
  • розвантажити склади з продукцією
  • стимулювати додатковий попит на сировину
  • сприяти збереженню поголів’я корів

Українські експортери поділяються на тих, хто має дозвіл на реалізацію товару в ЄС і тих, хто такого дозволу не має. Для перших зараз є можливість продажу товару напряму в країни ЄС. Для других потрібні виходи в порти ЄС для продажу на ринки третіх країн (є також приклади активізації процедур поточної сертифікації заводів для дозволу реалізації товарів в ЄС).

Трейдери, які історично працюють на українському ринку, наразі пропрацьовують варіанти прийняття українських фур в логістичних хабах Польщі для перевантаження товару на контейнери для фрахту.

Сприятливі світові ціни спонукають трейдерів вирішувати логістичні проблеми для українського молочного експорту, кількість зацікавлених буде зростати. ДПСС зараз веде перемовини щодо зеленого веткоридора для фрахту/транзиту товару поза ЄС насамперед через польські порти.

Також службою ведуться перемовини щодо відкриття додаткових ветпунктів для залізничного сполучення під експорт і транзит.

 

Інфагро

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!