Молдова на 30% знизила експорт кукурудзи в 2024 році

Джерело:  Bani.md
кукурудза

У першому півріччі 2024 року експорт кукурудзи з Молдови був значно нижчим, ніж за аналогічні періоди попередніх років. За статистичними даними, за перші 6 місяців 2024 року експорт кукурудзи склав 264 тис. тонн, що становить 70% експорту за аналогічний період 2023 року, коли було експортовано понад 378 тис. тонн. У кожному місяці 2024 року обсяг експорту був меншим, ніж у аналогічні місяці попередніх років.

«Ця тенденція пояснюється тим, що виробники прогнозують низький урожай пізніх культур у 2024 році через надзвичайно посушливу погоду. Крім того, наприкінці 2023 року експорт був високим, а запаси виробників і трейдерів значно скоротилися, зазначає виконавчий директор Асоціації експортерів та імпортерів сільськогосподарської продукції та зернових «Agrocereale» Юрій Ріжа.

Динаміка зростання цін з лютого по червень 2024 року свідчить про дефіцит кукурудзи. Наприклад, у 2023 році в цей період ціни на кукурудзу падали, а не росли. З 2021 по 2023 рік, у другій половині року, ціни на кукурудзу або стабілізувалися, або знизилися.

У 2024 році можна припустити, що тенденція до зростання цін на кукурудзу продовжиться, оскільки вона вже почалася в першому півріччі, демонструючи різкий стрибок з квітня по червень. Протягом сільськогосподарського року нинішній сезон майже рівноцінний попередньому, адже наразі досягнуто врожаю 2023 року.

Пріоритетним напрямком експорту в першому півріччі 2024 року була Румунія, оскільки ця країна наразі є найкращим транспортним вузлом для експорту молдовського зерна до країн Європи. Частка експорту кукурудзи до Румунії становить 36,5% від загального експорту, що в абсолютному вираженні еквівалентно 96,5 тис. тонн.

Маючи розвинену логістичну мережу, налагоджені процеси та стабільні відносини з покупцями з європейських країн, Румунія є основним покупцем зерна з Молдови. Далі йде Туреччина з обсягом 39 тис. тонн, приблизно стільки ж експортується до Швейцарії – 37,3 тис. тонн.

«Важливо відзначити, що в Молдові є досить великий обсяг переробників кукурудзи – виробників етанолу. Згідно з наданими даними, з 2021 року по червень 2024 року було експортовано 138,5 млн літрів спирту та 73,3 тис. тонн DDGS. Для виробництва такого обсягу спирту необхідно, за оцінками експертів, спожити приблизно 374,3 тис. тонн кукурудзи», – сказав Ріжа.

Цей обсяг кукурудзи, який міг бути експортований у вигляді зерна, реалізовувався на зовнішньому ринку як продукція з доданою вартістю – етанол і DDGS. Ці заводи, згідно з аналізом, принесли країні додатковий дохід у розмірі 44,7 млн ​​євро.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!