МінАПК просить західних партнерів допомогти захистити порти України від російських атак

блокада портов

Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль взяв участь у зустрічі  міністрів закордонних справ Швеції, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Норвегії, а також державних секретарів Фінляндії та Ісландії, які завітали в Україну на запрошення очільника Міністерства закордонних справ Андрія Сибіги.

«Разом з нашими провідними експортерами розповіли послам про наслідки російських атак на українські порти на Одещині і їх вплив на продовольчу безпеку України та світу. росія свідомо знищує економіку України, знижує наш експортний потенціал та підриває глобальну продовольчу безпеку. Вона навмисне провокує продовольчу кризу у тих частинах світу, які прямо залежать від постачання українського зерна. Адже Україна, попри війну, доправляє продукцію для 400 млн людей у понад 40 країн світу», – наголосив Віталій Коваль.

За його словами, лише за останні три місяці ворог 60 разів обстріляв об’єкти портової інфраструктури. Постраждали – 79 цивільних, пошкоджено та знищено майже 300 об’єктів портової інфраструктури, 177 транспортних засобів та 22 цивільних судна.

«Розповів міністрам, що, крім фізичного нищення нашої інфраструктури, ворог розповсюджує негативні міфи про український експорт. Наприклад, поширює неправдиву інформацію, що наша продукція завалює європейські ринки і тому немає місця для продукції їхніх виробників. Закликав міністрів протидіяти дезінформації єдиним інформаційним «фронтом». А також засудити дії росії на міжнародному рівні, як свідомий акт економічного тероризму та глобальної дестабілізації», – зауважив Міністр.

Віталій Коваль також повідомив, що на зустрічі були присутні керівники агрокомпаній, які постраждали від атак на портову інфраструктуру. Вони на прикладах пояснили, як агресія росії, спрямована на порушення роботи українських портів, руйнує не лише економіку України, але й має довгострокові наслідки для продовольчої безпеки світу. У зв’язку з чим  звернулися до міжнародних партнерів з проханням посилити допомогу засобами протиповітряної оборони.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!