Литва готова допомогти Україні вивезти нереалізовані обсяги зерна через порт Клайпеди

Клайпеда

Литва готова допомогти Україні вивезти нереалізовані обсяги зерна торішнього врожаю, заявив міністр комунікацій та транспорту Литви Марюс Скуодіс журналістам у середу. За його словами, зерно можна перевозити через Польщу до порту Клайпеди. Компаніям вже представлені пропозиції.

“Ми працюємо з українцями вже кілька тижнів, найголовніше – погодження із залізницями. До кількох компаній уже надійшли конкретні пропозиції щодо перевезень від українсько-польського кордону до Клайпедського порту”, – сказав Скуодіс. При цьому він зазначив, що основна проблема полягає у різній ширині залізничної колії російського та європейського типу.

“Досить складно перейти зі шляхів російського стандарту на європейські в Польщі, далі – до Каунаського інтермодального терміналу і надалі. Це питання, пов’язане з наявністю вагонів та іншими речами”, – сказав Скуодіс. За його словами, вже заплановано пробний залізничний рейс, який має вирушити найближчими тижнями.

“Пробний проїзд запланований на квітень. Ми зі свого боку готові, просто потрібні клієнти, і ми можемо спробувати наприкінці квітня – на початку травня, тоді і подивимося. Звичайно, найпряміший маршрут буде через Білорусь, але ця країна залучена до певних військових дій, тому це було б неможливо”, – заявив Скуодіс.

Експорт зерна з України порушився через військові дії росії на українській території. За даними голови представництва Єврокомісії у Литві Марюса Ващеги, Україна займає 10% світового ринку пшениці, 13% – ячменю, 15% – кукурудзи, понад 50% ринку соняшникової олії.

 

Fixygen.ua

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!