Литва допоможе експортувати 1 млн тонн українського зерна залізницею після заборони імпорту Польщею

Джерело:  Ukraine Rail Monitoring
экономика логистика

Уряд Литви може допомогти Україні в експорті до 1 млн тонн зерна залізницею. Про це заявила міністр економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте після зустрічі з міністром економічного розвитку і технологій Польщі Вальдемаром Будою, після того як Польща тимчасово заборонила імпорт зерна з України, — повідомляє Verslo zinios.

Клайпедський порт і «Lietuvos Geležinkeliai» можуть зіграти важливу роль у створенні імпульсу допомоги Польщі у вирішенні поточної ситуації та гарантії експорту зерна за межі Європейського Союзу. Литва може допомогти експортувати до 1 млн тонн зерна безпечно залізницею з України. Це було б реальним рішенням для України та допомогою для Польщі.

Президент Асоціації литовських морських вантажних компаній Вайдотас Шилейка заявив, що потужність перевалки зерна в Клайпедського порту становить понад 1 мільйон тонн на рік, але через складну логістику більше не можна завозити.

У травні минулого року «Lietuvos Geležinkeliai» почала транспортувати невеликі партії українського зерна через Польщу до порту Клайпеда. Найважливішим викликом тут є різні залізничні колії: в Україні та Литві досі використовується російська колія, а в Польщі – європейська, через що рухомий склад поїздів доводиться міняти на кордоні.

Нагадаємо, 15 квітня Польща заборонила імпорт української сільськогосподарської продукції – загалом 18 видів товарів – до 30 червня. До Польщі приєдналися невдовзі Угорщина та Словаччина, до них може приєднатися Болгарія.

У відповідь Єврокомісія нагадала, що торгова політика входить до її компетенції, і країни ЄС не можуть самостійно приймати рішення з цього приводу. Зерно, яке експортує Україна, транспортується до інших країн через ЄС, оскільки росія, яка розпочала вторгнення в Україну, заблокувала традиційні чорноморські експортні маршрути українського зерна. Однак через логістичні перешкоди в транзитних країнах накопичилося багато українського зерна, яке дешевше, ніж вирощене в ЄС, і це вдарило по місцевих хліборобах.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!