Китай зніме обмеження на ввезення казахського зерна до бондової зони

зерновоз

Ажіотажна ситуація, яка склалася на тлі інформації про запровадження жорстких обмежень на імпорт зерна з боку Китаю, починає роз’яснюватися. Довгий час учасники ринку чекали на офіційне підтвердження заборони з боку КНР, але її не було. Як стало відомо, компетентні органи Китаю виявили внутрішні порушення серед своїх компаній. Як тільки наведуть лад, постачання зерна без мита в бондову зону Китаю відновиться, повідомляє агентство «АПК Новини».

Близько місяця тому митне управління Китаю заборонило ввезення пшениці для заводів, які зареєстровані в бондовій зоні.Повідомлялося, що імпорт тепер йтиме суворо за квотою, виділеною COFCO. Або потрібно буде заплатити мито у розмірі 60-65%. Причини не називали досить тривалий час. Експортери зерна Казахстану заявляли, що відвантаження стало, ситуація досить незрозуміла.

Як стало відомо агентству «АПК Новини», постачання фуражного зерна в бондову зону Китаю без сплати мита було дозволено лише китайським компаніям, які гарантували переробку. Причому вона повинна здійснюватися там же, у бондовій зоні. Проте податкові органи Китаю виявили факти невиконання цього правила. Виявилося, що низка компаній працювали як посередники. Вони закуповували фуражне зерно за пільговою ціною та перенаправляли його на територію внутрішнього Китаю, продаючи як продовольче. Наразі компетентні органи КНР ведуть розгляди. Коли на місцях наведуть лад, поставки з Казахстану до бондових зон у безмитному режимі відновляться.

«Крім штрафів китайські компанії ще притягують до кримінальної відповідальності. Було дозволено постачання фуражного зерна до бондової зони без оплати мита (67%), з умовою переробки зерна на підприємствах бондової зони. Але деякі недобросовісні китайські компанії стали перепродувати зерно у внутрішній Китай як продовольче. А це вже серйозне кримінальне правопорушення. Комуністична партія Китаю любить свій народ і дбає про його здоров’я. Подібна ситуація вже виникала там у 2018–2019 роках. Сподіваємося, що китайська влада наведе порядок у цьому питанні і постачання фуражного зерна відновиться», – прокоментував агентству «АПК Новини» офіційний представник Зернової спілки Казахстану Євген Карабанов.

Тим часом, минулого тижня Казахстан і Китай обговорили питання постачання зерна. КНР висловив досить оптимістичну позицію. Було заявлено намір закупити казахстанське зерно на постійній основі. Міністерство сільського господарства, у свою чергу, повідомило, що зерновики Казахстану готові поставити на ринок Китаю 3 млн тонн проти раніше заявлених 2 млн тонн.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!