Китай “стопорить” ввезення зерна з Казахстану

Джерело:  АПК Новости
пшениця

Експорт казахстанської пшениці до Китаю б’є рекорди. За останні п’ять років виробники РК відправили до КНР близько 3,5 млн. тонн продукції рослинництва. В Уряді Казахстану вважають, що експортний потенціал із зерна становить 10 млн тонн на рік. Однак нарощуванню експорту заважають проблеми з китайської сторони, повідомляє агентство «АПК Новини».

Пшениця, вироблена в Казахстані, досить активно йде на експорт до Китаю. Це одна з основних культур китайського імпорту. За останні п’ять років відвантаження казахстанської продукції рослинництва в КНР зросло більш ніж у 4,5 рази. Так, якщо у 2019 році обсяг експорту становив 750 тис. тонн, то минулого року – вже 3,5 млн тонн, повідомив віце-прем’єр Казахстану Серік Жумангарін.

Щодо безпосередньо зерна, експорт минулого року було відновлено. Було відвантажено 2 млн. тонн. Проте експортний потенціал казахстанського зерна до Китаю, вважають в Уряді, може становити до 10 млн. тонн на рік.

Водночас, зазначає заступник Прем’єр-міністра, Китай затягує оформлення казахстанських компаній у своїй митній системі.

Він зазначив, що є проблеми, коли процес реєстрації казахстанських сільгоспкомпаній у системі Головного митного управління Китаю затягується. Процедура включення підприємств до Реєстру надто довга. Нові компанії-експортери змушені чекати на оформлення, зазначив С.Жумангарін.

Казахстанська сторона звернулася до китайської з пропозицією разом виробити механізм, за яким виробникам надавали б перелік імпортерів Китаю з ліцензією на прийом казахстанського зерна. Це дозволило б побудувати оптимальну логістику зернових.

Як повідомлялося, Казахстан запропонував створити спільно з Китаєм спеціальний комітет, який сприяв би більш ефективному розвитку перевезень.

Також, за його словами, перспективним проектом є організація нового мультимодального транзитного сполучення між Китаєм, Казахстаном та Росією із використанням Іртиша. До Китаю товари можуть доставлятися річковим транспортом з навантаженням на залізничний транспорт на озері Зайсан і далі до нового залізничного прикордонного переходу «Майкапчагай – Зімунай». Це дозволило б створити альтернативу традиційним залізничним та автоперевезенням, збільшити можливості товарообігу додатково на 3 млн тонн.

«Зустріч завершилася на дуже теплій ноті. Лю Гочжун уважно вислухав і дав обіцянку передати всі запитання відповідальним держорганам та Держраді КНР. Наголосивши, що китайська сторона має дуже активний настрій на взаємодію та співпрацю з дружньою країною», – підсумував С.Жумангарін.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!