Китай став найбільшим імпортером казахського ячменю

Джерело:  АПК Новости
ячмінь

Виробництво ячменю зросте цього сезону в Казахстані. Такі дані наводить Міністерство сільського господарства США у своєму черговому аналітичному звіті. Виробники оцінюють обсяги виробництва на рівні 3,25 млн тонн у зв’язку з вищим прогнозом урожайності.

«У 2023/24 маркетинговому році очікується незначна зміна посівних площ під ячмінь порівняно з попереднім роком. Виробники зерна оцінюють виробництво ячменю в 2024/25 МР на рівні 3,25 млн. тонн у зв’язку з вищим прогнозом урожайності – 13 ц/га. Попередні оцінки, одержані від зернотрейдерів, підвищують прогноз урожайності на 17%», – йдеться у документі.

Багато фермерів, які вирощують ячмінь, повідомили про свої наміри продовжити його посів у майбутньому сезоні, оскільки на нього існує високий попит з боку вітчизняної комбікормової промисловості.

Проте, зазначають аналітики США, плани щодо сівби ячменю можуть бути поставлені під сумнів через брак доступного насіння на ринку.

Експорт ячменю оцінюється в 2024/25 МР на 1,5 млн тонн у зв’язку з вищими перспективами виробництва. Ця оцінка ґрунтується на конкурентоспроможних експортних цінах та очікуваннях трейдерів щодо сталого попиту з боку Китаю.

Оскільки заборона на ввезення пшениці автомобільним, водним та залізничним транспортом з країн ЄАЕС продовжена з 12 квітня 2024 року ще на шість місяців, влада повідомляє про збільшення імпорту ячменю та олійних культур до Казахстану. На підставі цієї інформації імпорт ячменю в 2024/25 МР оцінюється в 0,5 млн тонн.

Також повідомляється, що зростання виробництва призвело і до збільшення експорту: з липня по лютий 2023/2024 МР експорт становив 939 000 тонн, що майже на 30% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

З початку МР Китай став найбільшим імпортером казахстанського ячменю. Китайський імпорт збільшився майже в 4 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року та становив 723 000 тонн.

Це збільшення пояснюється високим попитом на корми для тварин та порівняно вигідні ціни на казахстанський ячмінь для Китаю порівняно з іншими постачальниками.

Узбекистан став другим за величиною імпортером ячменю (123 тисячі тонн).

У той же час імпорт Ірану значно скоротився – до 41 000 тонн, тобто на 87%. Трейдери зазначають, що Іран продовжує переходити на російський ячмінь.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!