Криза українського зерна: в уряді Польщі вигадують нові ідеї, доки фермери блокують Варшаву

Джерело:  AgroPortal.ua

Євросоюз повинен відновити торговельні обмеження на імпорт українських продуктів харчування, які існували до повномасштабного вторгнення рф, щоб уникнути ерозії підтримки зруйнованої війною країни.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, пише Bloomberg.

«Ми повинні повернутися до довоєнних правил торгівлі, а потім почати переговори з Україною про її вступ до ЄС та єдиного ринку, з усім регулюванням та правилами, яких необхідно дотримуватися», — сказав він.

За словами глави МЗС, ситуація змінилася порівняно з 2022 роком, і зараз Україна знову може відправляти своє зерно через Чорне море. Він додав, що до заборони його імпорту дві третини українського зерна, що перетинало кордон з ЄС, потрапляло до Польщі.

Водночас єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський вважає, що необхідно знайти більш ефективне рішення, щоб українська агропродукція могла повернутися на свої традиційні ринки за межами Євросоюзу, звідки її насильно виштовхує росія, додатково дестабілізуючи європейський ринок.

«Відверто, ситуація стає складною на європейському ринку. Тож в ідеалі було б допомагати Україні з її транзитом і транспортуванням через порти, щоб продукція могла доставлятися на ринки, де Україна традиційно торгувала зерном», — цитує його «Інтерфакс-Україна».

Водночас сьогодні, 27 лютого, тисячі польських фермерів вийшли на марш у Варшаві проти кліматичної політики ЄС та імпорту сільськогосподарської продукції з України.

На сьогоднішньому заході, який вважається наймасштабнішою демонстрацією під час протестів фермерів у Польщі, до них приєдналися колеги з інших країн ЄС, а також польські шахтарі та мисливці, пише Notes from Poland.

Протестувальники несли транспаранти з написами «Без нас ви будете голодні, голі та тверезі» та «Я — селянин, а не раб». Деякі банери також були спрямовані проти України, на одному з них було написано «Бережіть здоров’я своєї родини. Не їжте непотріб з України».

Протестувальники пройшли маршем від Палацу науки і культури Варшави. Звідти попрямували до парламенту, а потім — до канцелярії прем’єр-міністра.

Вони вимагали від влади виконання їхніх вимог, серед яких скасування обмежень на сільське господарство, запланованих у межах кліматичного пакету ЄС, і встановлення жорсткіших обмежень на сільськогосподарські товари з України.

Мер Варшави Рафал Тшасковскі повідомив, що на демонстрацію зібрались близько 10 тис. людей, як і заявляли організатори. За деякими оцінками, кількість протестувальників доходила до 30 тисяч.

Джерело фото: X // PapJeż p0lak

Джерело фото: X // PapJeż p0lak

Джерело фото: X //  Jacek Słoma

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!