Криза ринку імбиру – ціни рекордно високі, а імпортери у паніці

Джерело:  EastFruit
імбир

За інформацією EastFruit, за останній місяць на світовому ринку імбиру відзначається вибухове зростання цін, що призвело до ажіотажного попиту на цей колись екзотичний, а тепер традиційний для нашого регіону продукт. До речі, в країнах Східної Європи в останні роки імбир став найважливішим компонентом чайної культури, що відроджується, а також почав набувати все більш широкого поширення в кулінарії та хлібопекарській промисловості.

У чому ж причини стрімкого зростання цін на імбир у світі? Фахівці стверджують, що головна причина – вкрай низька врожайність імбиру в Китаї та в Індії. В результаті запаси імбиру в Азії стали знижуватися, що і спричинило різке зростання цін, оскільки до початку збирання нового врожаю імбиру в Китаї залишається ще півроку.

Імбир подорожчав настільки, що навіть для китайських споживачів, для яких він є традиційним продуктом, імбир став надто дорогим і його споживання почало знижуватися.

Деяке полегшення на ринку можливе у червні-липні після того, як на ринок почне надходити свіжий імбир нового врожаю з Бразилії та Перу. Повідомляється, що Бразилія наразі активно розширює площі під цією культурою у відповідь на високий рівень цін на світовому ринку. Однак ціни на імбир на світовому ринку навряд чи суттєво знизяться до початку експорту нового врожаю з Китаю, тому що Бразилія є порівняно невеликим експортером цього товару.

За даними EastFruit, Китай щорічно експортує від 400 до 500 тис. тонн свіжого імбиру. Таїланд та Індія, що посідають друге та третє місця у світовому рейтингу найбільших експортерів, продають на зовнішні ринки приблизно в 5 разів менше за кожен. Порівняно великими експортерами також є Перу, Нігерія, Бразилія та Непал.

Основними імпортерами нового імбиру є США, Бангладеш, Пакистан, Нідерланди, ОАЕ і Японія. При цьому Нідерланди імпортують імбир переважно для реекспорту. Найбільшим споживачем імбиру у Європі є Німеччина, де щорічно споживається близько 30 тис. тонн свіжого імбиру. Україна знаходиться на 50-му місці у світі за обсягом імпорту цього товару, імпортуючи близько півтори тисячі тонн імбиру на рік, переважно з Бразилії, Китаю та Перу.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!