Котирування на соєву та пальмову олію залишаються стабільними, попри падіння цін на нафту

Джерело:  GrainTrade
олії

Протягом тижня ф’ючерси на соєву та пальмову олію торгувалися на стабільному рівні, незважаючи на дані про активізацію експорту з Малайзії та падіння цін на ріпак та ріпакову олію. Також ринки не відреагували на зниження прогнозів урожаю соняшника в Україні та рф внаслідок спеки.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго на початку липня виросли на 10%, але потім протягом двох тижнів знизилися до 993 $/т (+3% за місяць) під тиском сприятливої для посівів сої погоди у США.

За даними NASS USDA, у США кількість посівів сої у доброму або відмінному стані залишається на рівні 68% (54% торік), а розвиток посівів на 5% випереджає середні 5-річні показники.

Активний експорт сої з Бразилії та збільшення поставок соєвої олії та шроту з Аргентини посилюють тиск на світові котирування.

Вересневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa протягом тижня виросли на 1% до 3969 рінггитів/т або 850 $/т, попри суттєве збільшення експорту в липні.

За даним сюрвейєрів Intertek Testing Services та AmSpec Agri Malaysia, протягом 1-20 липня Малайзія збільшила експорт пальмової олії у порівнянні з аналогічним періодом червня на 39,2-41,,4%. Виробництво олії також збільшується, але у меншій мірі, тому зниження запасів наприкінці місяця може призвести до підвищення котирувань.

За даними Trading Economics, протягом тижня середня ціна на соняшникову олію з доставкою покупцям виросла на 0,5% до 910 $/т. Ціни майже не відреагували на прогнози зменшення урожаю соняшника в Україні та рф на 15-20% та залишаються під тиском збільшення пропозиції ріпакової та соєвої олії.

В Україні ціни попиту на соняшникову олію залишаються на рівні 900 $/т з доставкою до портів та 830-850 $/т на FCA – завод.

Вересневі ф’ючерси на нафту марки Brent за тиждень впали на 3,3% до 81 $/барель (-4,9% за місяць) на тлі гірших, ніж очікувалося, даних про стан економіки США, що у перспективі може знизити попит на нафту. Крім того, зростає політична невизначеність, пов’язана з відмовою Байдена балотуватися у Президенти США.

Зниження цін на нафту до рівня 80 $/барель та нижче посилить тиск на ціни рослинних олій, оскільки останнім часом драйвером зростання цін були саме виробники біодизелю.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!