Котирування на соєву та пальмову олію з початку тижня впали на 3% та 3,8%

Джерело:  GrainTrade
пальмовое масло

Цього тижня на світових біржах триває зниження цін на соєву та пальмову олію, обумовлене скороченням попиту з боку покупців та фіксуванням трейдерами прибутків. Індонезія зберігає заборону на експорт пальмової олії, хоча трейдери сподівалися, що її швидко скасують. В очікуванні відновлення експорту трейдери проводять продажі за високими цінами, що призвело до зниження котирувань.

Після заборони Індонезією експорту липневі ф’ючерси на пальмову олію в Малайзії виросли на 16% до рекордних 7104 рінггитів/т, але з п’ятниці обвалилися на 3,8% до 6134 рінггитів/т або 1395 $/т.

Додатково на ринок тиснуть нижчі, ніж очікувалося, темпи експорту пальмової олії з Малайзії. За даними сюрвейєрської компанії Societe Generale de Surveillance, з 1 по 15 травня експорт виріс у порівнянні з аналогічним періодом квітня на 23,9% до 613,6 тис т.

Високі ціни та прогнози скасування заборони на експорт з Індонезії стримують попит. На ринку відбуваються незначні коливання ціни, а трейдери очікують оновлених даних по виробництву у травні, яке може знизитися або залишиться на середньому рівні.

Липневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго після досягнення 1905 $/т на тлі заборони експорту Індонезією вже знизилися на 7,3%, зокрема вчора – на 3% до 1775 $/т.

На товарні ф’ючерси також тисне падіння фондових індексів у США на 3-4% на тлі посилення монетарної політики ФРС та корпоративних звітів, які засвідчили зниження прибутків американських компанії у першому кварталі.

Ціни пропозицій російської соняшникової олії залишаються на рівні 1860-1900 $/т FOB – порти Чорного моря через зростання внутрішніх цін та експортного мита. Це підтримує ціни на українську соняшникову олію, яку з доставкою на DAP Румунія, Болгарія, Німеччина пропонують по 1700-1800 $/т.

 Високий рівень цін на українську соняшникову олію пов’язаний з подорожчанням автоперевезень та конвенцією на залізничні перевезення в бік західних прикордонних станцій. До того ж, багато заводів в Україні не працюють, тоді як соняшник активно експортується, що знижує обсяг пропозицій соняшникової олії.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!