Котирування на ріпак на біржі у Парижі виросли на 2,7% на тлі невизначеності з ринком біопалива

Джерело:  GrainTrade
ріпак ціни

Попри зниження цін на нафту та канолу, котирування на ріпак на біржі в Парижі вчора виросли на 2,7% до найвищого з липня рівня 475,25 €/т або 528 $/т на тлі намірів уряду ЄС зменшити кількість сертифікатів СО2, що вплине на ринки біопалива, а також імпорт сої та пальмової олії.

Минулого тижня ціни на нафту виросли та підтримали котирування рослинних олій, але в понеділок вони знизилися на 1% на тлі зменшення імовірності війни між Ізраїлем та Ліваном чи Іраном. Ізраїль продовжує знищувати склади Хізбалли з ракетами та терористами, а президент Ірану заявив про перегляд відносин з країнами Заходу.

У п’ятницю МСГ Німеччини запропонувало обмежити до кінця 2024 р дію великої кількості надлишків сертифікатів СО2 за 2023 та 2024 роки, хоча раніше їх можна було використовувати ще 2 роки. Надлишок таких сертифікатів в 4-му кварталі 2024 р створить невизначеність на ринках біопалива, що відчутно вплине на ринок ріпаку, який залежить від дотацій для заводів по виробництву біодизелю.

Також ринок очікує набуття чинності 30.12.2024 р нового Регламенту ЄС про вирубування лісів (EUDR), який вимагає від компаній – постачальників до ЄС какао, кави, пальмової олії, сої, ВРХ, каучуку та деревини гарантій, що виробництво продукції не пов’язане з вирубуванням лісів, і вони отримані із законних джерел. Невиконання цих вимог загрожує компаніям штрафами (40% від їх обігу в ЄС), забороною продукції, репутаційними збитками та збоями у ланцюгу поставок. Трейдери повинні провести комплексну перевірку наданих фермерами даних про землі, на яких вирощені соя та пальма, та внести їх до інформаційної системи ЄС з даними геолокації полів, де вирощувалася продукція. Якщо трейдери не встигнуть зібрати потрібну інформацію, то поставки пальмової олії та сої на початку 2024 р можуть зупинитися.

В преріях Канади суха та тепла погода сприяє збиранню каноли, тому листопадові ф’ючерси на біржі у Вінніпезі після зростання минулого тижня на 8% вчора впали до 587 CAD/т або 435 $/т, що відповідає рівню минулого місяця.

В Австралії канолу почнуть збирати через 6 тижнів, але трейдери вже почали купувати її для поставок до  ЄС.

В Україні кількість трейдерів, що купують ріпак в порту, зменшується, а переробними перейшли на інші олійні культури, тому фермерам варто скористатися високими цінами, щоб продати ріпак до початку турбулентності на ринку біопалива в ЄС і збільшення поставок каноли з Канади та Австралії.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!