Констанца 2023/24: обсяги перевалки агропродукції та інфраструктурні інвестиції

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
Констанца
UkrAgroConsult

Автори статей:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

Після рекордного експорту в 2023 році, порт Констанца значно знизив обсяги перевалки зерна, що особливо помітно в першій половині 2024 року. За даними УкрАгроКонсалт, протягом січня-червня 2024 року через румунський порт Константа було експортовано 11.76 млн тонн агропродукції з Румунії, України, Сербії та інших країн Дунайського регіону. Зазначимо, що традиційно експорт зернових, олійних та продуктів переробки активніше йде саме у другій половині року. Тому, звичайно, повторити рекорд 2023 року буде неможливо, але показник обсягів експорту зерна має повернутись на рівень 2021-2022 року.

Якщо говорити саме про 2023/24 МР, то за попередніми даними через порт Константа відправилось на експорт 28.7 млн тонн агропродукції. В жовтні 2023 року був помічений рекордний обсяг експорту в 3.9 млн тонн. Починаючи з лютого 2024 року ми відмічаємо спад експорту через зменшення запасів зерна в самій Румунії, та менші потоки зернових українського походження. Відкриття портів Великої Одеси значно вплинуло на кількість зерна, яке поставляється з України для подальшого експорту через термінали порту Констанца.

Експорт топ-5 товарів через порт Констанца становлять 89.6% від загального експорту. Основними товарами стали:

  • Пшениця – 12.1 млн тонн
  • Кукурудза – 6.9 млн тонн
  • Ячмінь – 2.7 млн тонн
  • Ріпак –  2.6 млн тонн
  • Соняшникова олія – 1.3 млн тонн

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів: http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!