Коли варто прив’язати ціну у контракті до котирування на MATIF чи Euronext

Джерело:  AgroTimes

Українські агровиробники під час експорту своєї продукції в напрямку Європи можуть скористуватися прив’язкою ціни у контракті до котирування на Міжнародному ф’ючерсному ринку Франції (MATIF), або пан-європейській фондовій біржі Euronext.

Про це повідомляє на Фейсбук-сторінці Spike Brokers.

За словами аналітиків компанії, це не дуже поширена в Україні практика, проте вона має право на певну увагу сільгосптоваровиробників.

Як це працює? У контракті фіксується формула, за якою фінальна ціна розраховується у прив’язці до ф’ючерсного котирування на MATIF чи Euronext. Тобто сільгосптоваровиробник вже може відвантажити товар, і навіть отримати частину грошей, а фінальна ціна буде встановлена пізніше.

Коли варто застосовувати таку практику?

– Коли, на вашу думку, ціна піде угору, але треба вже відвантажувати, бо немає де зберігати новий урожай.

– Коли ви розумієте, що у цей момент ваші потенційні покупці активно заповнюють склади і треба встигнути відправити товар, щоб не залишитися із залишками, як нещодавно європейський виробник. Тоді усі переробники були покриті українським зерном на 3-4 місяці вперед.

– Коли є гарне вікно можливостей у логістиці. Адже транспорт не може бути весь час доступним, а надто саме тоді, коли ціна на ваш товар оптимальна. Тому зараз, укладаючи контракт, можна вирішити питання з логістикою, а потім – щодо ціни.

«Звісно, це не універсальний спосіб, але це ще одна можливість оптимізувати свою діяльність зі збуту товару», – зазначають у Spike Brokers.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!