Ключові фактори, що впливають на розвиток ринку олійних культур та олії в Чорноморсько-Дунайському регіоні

Джерело:  УкрАгроКонсалт

15 жовтня в Бухаресті, Румунія, відбулася провідна європейська подія в галузі олійних культур та рослинних олій за організації УкрАгроКонсалт – 10-та Міжнародна конференція BLACK SEA OIL TRADE.

Конференція об’єднала 300+ учасників з 33 країн, включаючи гравців Чорноморського та Дунайського регіонів, Східної Європи та Балкан з метою створення стійких ланцюгів постачання олійних культур та рослинних олій на світові продовольчі ринки.

Конференція BLACK SEA OIL TRADE-2024 обговорювала найактуальніші питання регіонального олійно-жирового сектору, торгівля та логістика, нова модель глобального імпорту олійних, аграрна політика ЄС, а також надала ексклюзивні прогнози та інсайти.

Ми мали можливість поспілкуватися з Сергієм Феофіловим, генеральним директором УкрАгроКонсалт, який проаналізував деякі з актуальних питань, що впливають на ринок олійних культур та олій в країнах Чорноморсько-Дунайського регіону.

Які основні тенденції на світовому ринку олійних культур на найближчі роки, і як ці тенденції вплинуть на фермерів Чорноморського регіону?

Слід виділити такі основні напрямки:

  • Зростання попиту на насіння олійних культур з боку біопаливної індустрії для виробництвабіодизеля.
  • Зміна споживчих уподобань на користь більш здорових олій, таких як соняшникова та ріпакова,через нижчий вміст насичених жирів.
  • Зміна клімату все більше впливає на врожайність сільськогосподарських культур і зростає попитна посухостійкі і високоврожайні сорти сої, соняшнику та ріпаку.
  • Фермерам у Чорноморському регіоні потрібно буде швидко адаптуватися до цих змін, алевикористання сучасних методів ведення сільського господарства дасть можливість отриматидодаткові прибутки.

З якими основними проблемами стикаються виробники олійних культур у Чорноморському регіоні в нинішніх світових ринкових умовах?

Ринок олійних культур у Чорноморському та Дунайському регіонах зазнав значних змін через триваючу війну в Україні.

Порушення логістики та ланцюгів постачання особливо вплинули на транспортування олійних культур та олій на світовий ринок. Перебої у виробництві та експорті призвели до різкого зростання цін на насіння олійних культур та олій у всьому світі, що в свою чергу вплинуло на собівартість харчових продуктів і призвело до інфляції в різних регіонах.

Блокади та напади на судноплавні шляхи також обмежує доступність товарів на міжнародні ринки, що спонукає деякі країни шукати альтернативних постачальників та диверсифікувати свої ризики.

Глобальний попит на насіння олійних культур і рослинні олії змінюється через вимоги щодо біопалива та змін у тенденціях споживання. Високі ціни змусили деякі країни шукати альтернативні олії, зменшивши попит на соняшникову олію. Нестабільність місцевих валют по відношенню до долара США або євро створює фінансову невизначеність для споживачів та виробників на світових ринках, впливаючи на прибутковість і стратегії ціноутворення.

Зміна клімату та погодні ризики. Чорноморський регіон дедалі частіше страждає від посухи та повені, які впливають на врожайність. Чорноморський регіон стикається зі зростаючою конкуренцією з боку виробників олійних культур у таких країнах, як Аргентина, Бразилія та Канада. Ці країни отримують переваги від сприятливих погодних умов, доступу до ринків і меншої кількості збоїв у виробництві та логістиці.

Зростання собівартості продукції із-за високих ціни на добрива, пестициди, насіння та пальне вплинуло на виробництво олійних культур.

Як зміни клімату та геополітичні конфлікти в поточному контексті вплинули на виробництво та ціни олійних культур у цьому регіоні?

Зміни клімату суттєво вплинули на виробництво олійних культур у багатьох регіонах, у тому числі в Чорноморському. Посухи, повені та нестабільні режими опадів стали частими. Ці екстремальні умови порушили строки сівби та знизили врожайність у ключових регіонах виробництва олійних культур.

Через зниження врожайності, ціни на насіння олійних стали більш нестабільними. Так як виробництво олійних культур в регіоні в 2024/25 сезоні впало нижче очікуваного рівня, особливо це стосується соняшнику, це призведе до скорочення пропозиції на світовий ринок і зростання цін на соняшник. Ми вже спостерігаємо різке зростання цін і в Румунії, Україні, Болгарії та інших  країнах в порівнянні з минулим сезоном.

Геополітична напруженість негативно впливає на торгівлю, вводяться обмеження, квоти що призводить до нестабільності цін. Проблеми з логістикою ще більше посилюють зростання цін, особливо в регіонах, які залежать від імпорту насіння олійних культур або продуктів переробки.

Ціни на соняшникову олію та шрот значною мірою будуть залежати від геополітичної ситуації в Чорноморському регіоні. Якщо експорт з Чорноморського регіону не буде стабільним, слід очікувати значне коливання цін і зростання спреду порівняно з іншими рослинними оліями.

Якої стратегії слід дотримуватися фермерам, щоб адаптуватися та вижити в ринкових умовах, що постійно змінюються?

Фермери можуть адаптуватися та процвітати в постійно мінливому ринковому середовищі, прийнявши багатогранну стратегію, яка поєднує технологічні, економічні та екологічні підходи. До них належать:

  • диверсифікація культур, впровадження нішевих культур, які можуть мати нижчу конкуренцію, алевищу прибутковість
  • ринкова інформація та гнучкість. Важливо стежити за ринковими тенденціями, коливаннями цін,споживчим попитом і змінами політики
  • впровадження технологічних інновацій. Точне землеробство, аналітика даних, автоматизація – цітехнології можуть підвищити ефективність і допомогти фермерам швидко реагувати на зміни умов
  • стратегії адаптації до клімату. Використання сортів, які стійкі до мінливих кліматичних умов, такихяк посухи, повені та тепловий стрес. Зміщення дат посіву та збору врожаю на основі прогнозованихпогодних умов може допомогти оптимізувати врожайність. Особливо це стосується багатьох країнЧорноморського та Дунайського регіонів цієї осені, під час тривалої посухи.

Як змінюється світовий попит на рослинні олії та які перспективи експорту з Чорноморського регіону?

Зростає попит на рослинні олії через зростання населення та підвищення рівня доходів, особливо в Азії та Африці. Споживачі, які піклуються про своє здоров’я, все частіше шукають більш здорові олії, такі як соняшникова та ріпакова олії, через нижчий вміст насичених жирів порівняно з пальмовою олією.

Політика, спрямована на просування біопалива, є суттєвою рушійною силою попиту на рослинну олію, особливо на такі олії, як соєва та пальмова.

Інвестиції в логістику та розвиток нових торговельних шляхів має важливе значення для довгострокових перспектив експорту з Чорноморського регіону. Чорноморський регіон конкурує з іншими великими виробниками рослинної олії. Будь-які зміни в рівнях виробництва чи торговельній політиці в цих країнах можуть вплинути на конкурентні позиції нашого регіону.

Ми очікуємо, що глобальний попит на соняшникову олію, домінуючий продукт із Чорноморського регіону, залишатиметься високим. Чорноморський регіон продовжуватиме відігравати важливу роль на світових ринках рослинної олії, але темпи відновлення та зростання залежатимуть від того, як розгортатиметься геополітична ситуація та як вирішуватимуться проблеми інфраструктури.

Які глобальні тенденції попиту та цін у секторі олійних культур?

Глобальний попит і цінові тенденції ринку олійних культур залежать від різних факторів, включаючи погоду, рівень виробництва сільськогосподарських культур, державну політику і т.д.

Так як виробництво олійних культур в регіоні в 2024/25 сезоні впало нижче очікуваного рівня, особливо це стосується соняшнику, це призведе до скорочення пропозиції на світовий ринок і зростання цін на соняшник. Ми вже спостерігаємо різке зростання цін і в Румунії, Україні, Болгарії та інших країнах в порівнянні з минулим сезоном.

Ціни на соняшникову олію та шрот значною мірою будуть залежати від геополітичної ситуації в Чорноморському регіоні. Якщо експорт з України та росії не буде стабільним, слід очікувати значне коливання цін і зростання спреду порівняно з іншими рослинними оліями.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!