Кількість випадків пташиного грипу в Європі знижується

Джерело:  Meatinfo
птичий грипп

Згідно з новим звітом Європейського управління з безпеки харчових продуктів (EFSA), спалахи вірусу пташиного грипу (AI) продовжують поширюватися в ЄС та за його межами. Деякі спалахи відбулися на фермах, і їх поширення викликає високу смертність серед диких птахів та переноситься на диких та домашніх ссавців.

Оцінку також проводить Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC), який відстежує фактори ризику потенційної пандемії грипу та відповідні заходи щодо пом’якшення наслідків.

Експерти зазначають, що можливими факторами поширення вірусу грипу вони вважають норку та лисицю, які дуже сприйнятливі до вірусів грипу.

«Хоча передача вірусу від ссавця до ссавця ще не підтверджена, дикі ссавці можуть виступати як проміжні господарі між дикими птахами, домашніми тваринами та людьми. Тварини-компаньйони, такі як кішки, які живуть у домашніх господарствах та мають доступ на вулицю, також можуть бути потенційним засобом передачі інфекції», – йдеться у заяві. — Фермерські господарства в районах, багатих на водоплавні птахи, з вирощуванням на відкритому повітрі та/або поганим рівнем біобезпеки можуть сприяти занесенню вірусу на ферми та його подальшому поширенню. Екстремальні погодні явища та зміна клімату відіграють додаткову роль у розвитку ситуації, оскільки вони можуть вплинути на екологію та демографію диких птахів та, таким чином, вплинути на розвиток хвороби з часом”.

Пташиний грип кидає виклик фермерам та птахівницькому сектору вже кілька років після спалахів у багатьох частинах світу.

В останньому огляді EFSA по пташиному грипу (грудень 2023 — березень 2024) йдеться, що в період з 2 грудня 2023 по 15 березня 2024 були зареєстровані спалахи високопатогенного пташиного грипу (HPAI) A(H5) серед домашніх (2 414) птахів у 26 країнах Європи.

Однак цей показник нижчий, ніж у попередні роки, тому що загальна кількість виявлень вірусу HPAI у птахів значно менша, хоча він, як і раніше, вважається широко поширеним.

EFSA та ECDC розраховують опублікувати науковий висновок з оцінкою можливого розвитку пандемії грипу та рекомендаціями для менеджерів з управління ризиками щодо зниження ризиків для здоров’я людини до кінця 2024 року.

Поки що влада підкреслює, що ферми повинні посилити заходи біологічної безпеки, щоб запобігти контакту тварин з інфекцією.

Експерти також радять посилити спостереження за тваринами та людьми, а також проводити геномний аналіз та обмінюватися даними про послідовність.

У своїй оцінці світового ринку м’яса птиці Rabobank минулого тижня назвав пташиний грип предметом постійного занепокоєння. Rabobank очікує, що найближчими місяцями ризики змістяться в Південну півкулю, де все більше країн вдаються до вакцин для захисту галузі.

У жовтні 2023 року британські вчені вирішили боротися з пташиним грипом за допомогою методів редагування генів, які розпізнають та змінюють частини курячої ДНК, щоб обмежити поширення потенційно смертельного вірусу серед курей. Вони виявили, як обмежити, але не повністю блокувати зараження птахів вірусом.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!