«Кернел» придбав два судна для роботи у Чорному морі

Джерело:  Порти України

Агропромислова компанія «Кернел» у 2023 фінансовому році (ФР, липень 2022 — червень 2023) почала формувати власний морський флот й придбала два судна для транспортування вантажів Чорним морем. Про це ідеться у звіті компанії на Варшавській фондовій біржі.

Як новий бізнес-напрямок, доданий у 2023 фінансовому році, Група володіє та управляє балкером Eneida вантажопідйомністю 44 тис. тонн зерна та танкером Mavka вантажопідйомністю 12,5 тис. тонн соняшникової олії. Здійснення повного контролю над усім ланцюжком створення вартості (від силосів до залізничних вагонів до портових терміналів і суден) дозволяє нам підвищити ефективність і знизити витрати на експортну логістику”, — ідеться у звіті.

Обидва судна залучені до роботи гуманітарного коридору у Чорному морі.

До війни «Кернел» займав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експорту (близько 12%), а також був найбільшим виробником та продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того компанія займалася вирощуванням та торгівлею іншою агропродукцією. Найбільшим співвласником «Кернела» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський, який володіє часткою 74,05%.

У грудні 2022 року «Кернел» придбав термінал із перевантаження олії у порту «Південний», а у лютому 2023 року — річковий термінал «Дунай Агро Пром» в порту Рені. Також він володіє зерновими терміналами «Трансбалктермінал» та «Трансгрейнтермінал» у морському порту Чорноморськ.

У 2023 фінансовому році (ФР, липень 2022 — червень 2023) «Керенел» зменшив перевалку вантажів на експорт через свої портові термінали порівняно з 2022 ФР на 39% — до 4,338 млн тонн.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!