Казахстанське зерно практично не торгується на експорт

зерно

Мертвим назвали ринок зерна трейдери Казахстану. За словами експортерів, відвантажень казахстанського зерна немає від слова «зовсім». До Китаю йде «шалений» експорт російського зерна, повідомляє агентство «АПК Новини».

Національний залізничний перевізник КТЖ офіційно заявив, що у I кварталі 2024 року обсяг експорту на Китай збільшився на 21% порівняно з I кварталом 2023 року та становив 3,2 мільйона тонн. Через Достик-Алашанькоу з Казахстану до Китаю перевезено 2,2 мільйона тонн вантажів. Через Алтинколь-Хоргос – 1 млн. тонн. Експорт зерна збільшився на 27,8%.

Однак експортери зерна розповіли нам, що картина з відвантажень зовсім інша – все набагато гірше. На Китай йде переважно російське зерно. Казахстанське зерно мало торгується експорту.

“Не може бути таких цифр. Якщо плани не узгоджують, як там можуть накопичуватись вагони в такій кількості? Якщо вводиться заборона!? За шість місяців було дуже багато заборон. На місяць було кілька заборон. Казахстанське зерно практично не торгується. В основному завозять із Росії, перевантажують та везуть на Узбекистан, Таджикистан, Китай. Ринок поділили великі компанії. Господарства не продають зерно», – повідомив агентству «АПК Новини» трейдер Амір Бутирханов.

Раніше КТЖ заявляло про рекордне відвантаження зерна з Костанайської області на експорт. Однак, за словами трейдера, якщо взяти ці дані та порахувати, то з Костанаю вже мають відвантажити близько 8-9 млн. тонн при зборі 3 млн. тонн.

«Цифри не б’ються. Звідки такі цифри? Свого зерна ми мали мало. Раніше я казав вам, що у квітні вже не буде того обсягу 6 млн тонн пророслого зерна. Його вже нема. Наразі наші колеги шукають 1 тис. тонн в Акмолінській, Північно-Казахстанській областях, і не можуть знайти по 60 тис. тенге. Його вже нема. Російське зерно 3 класу коштує близько 50 тис. тенге. Казахстанська 110-115 тис. тенге. В два рази. Є сенс завозити контрабандою. Замість казахстанського на Китай іде російське зерно. Ринок мертвий, ніхто нічого не купує. Повені торкнулися основних зерносівних регіонів. Але навантаження йдуть, бо «залізницею» російське зерно надходить. Подивіться, за офіційними даними, у Павлодарі 200 тис. зібрали, а відвантажили вже 1,5 млн. тонн. Звідки воно? Вони не можуть у 8 разів більше відвантажити, ніж зібрали. Також Актюбінська область, Уральськ», – сказав співрозмовник агентства.

У Національній Асоціації експортерів KazGrain згодні з колегою. Як повідомив Голова Правління Зейнолла Абдуманапов, експорту зерна «немає взагалі».

«На експорт зерна на Китай запровадили заборони. До цього – січень, лютий – була заборона. У березні відкрили на 15 днів, потім знову заборонили. У квітні знову запровадили заборону. Він діє і зараз. Туди експорт із початку року взагалі не йде. 2023 року ми почали активно експортувати з травня місяця. Відвантаження тривало аж до серпня, щомісяця, по 30 складів на місяць. У серпні-вересні були проблеми. Жовтень-листопад ми експортували. У грудні знову був колапс, запровадили заборону. Колапс за колапсом, на Китай ми експортувати нормально не можемо. Звідки у КТЖ такі цифри щодо експорту, ми не знаємо. Дані треба піднімати, дивитися», – сказав Зейнолла Абдуманапов.

З Росії йде шалений транзит через нас, також зазначив він. Йде саме на Китай.

«Алтай, Новосибірськ, Київ повністю заточені під Китай. Якщо туди підете, то всі товари зараз вони квотують. Порядок такий: Росія відкриває квоту на експорт на Китай. Елеватори, селянські господарства цю квоту одержують і починають експортувати на Китай. Що горох, що льон, що ячмінь, що пшениця – все з Росії йде на Китай і частина цієї продукції йде транзитом через нас. Тому Китай у шаленому обсязі купує російське, а наше не експортується», – сказав голова Асоціації.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!