Казахстан зібрав рекордний урожай зернових, з яких планує експортувати приблизно 12 млн т

Джерело:  GrainTrade
Казахстан

У Казахстані цьогоріч намолотили рекордні 26,5 млн т зерна (у порівнянні з 17,1 млн т торік), з яких може бути експортовано 12 млн т зернових та 1 млн т олійних культур, – повідомила влада країни після підведення підсумків збирання.

У МСГ країни високий урожай пояснили сприятливими погодними умовами, використанням якісного насіння та мінеральних добрив.

За прогнозами, Казахстан може експортувати 7-7,5 млн т пшениці, 1,3-1,4 млн т ячменю, 300 тис т кукурудзи та 1 млн т олійних культур. До країн Центральної Азії та Афганістану буде поставлено близько 4,2 млн т зерна.

У 2023 р Казахстан збільшив у порівнянні з попереднім роком експорт зерна до Китаю у 5,5 разів до 1,431 млн т, зокрема пшениці – у 15 разів до 538,8 тис т.

У поточному році уряд країни створив всі необхідні умови для якісного та своєчасного проведення посівних робіт та збирання урожаю. Обсяг пільгового фінансування галузі сягнув рекордних 580 млрд тенге або 1,2 млрд $, які були надані аграріям на пряме кредитування, форвардні закупівлі та зниження відсоткових ставок. У 2025 р фінансування галузі виросте до 700 млрд тенге.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!