Казахстан збирається запровадити заборону на ввезення зерна з Росії автотранспортом

Джерело:  ElDala
автомобільні перевезення зерна

Рішення про заборону терміном на шість місяців на ввезення російського зерна автомобільним транспортом обговорювалося у вівторок, 14 березня на висвітленні за участю віце-прем’єр-міністра торгівлі та інтеграції РК Серіка Жумангаріна. Пропозиція буде винесена на міжвідомчу комісію у середу, 15 березня.

При цьому передбачається, що постачання залізничним транспортом продовжуватиметься, що має підтримати забезпечення сировиною борошномелів Казахстану.

Пропозицію щодо необхідності запровадження заборони раніше внесли галузеві асоціації виробників та переробників зерна.

Причина в тому, що на тлі рекордного врожаю в Росії собівартість зерна виявилася набагато нижчою від казахстанського. Великі обсяги заходять до Казахстану як легально (зі сплатою ПДВ), так і контрабандою. При цьому, нелегальне (“сіре”) зерно здебільшого завозиться саме фурами, надходить на склади селянських господарств, де на нього оформлюються документи. За оцінками експертів, обсяг поставок “сірого” зерна в Казахстан у 2022 році наблизився до 3 млн тонн.

Далі це зерно вже під виглядом казахстанського або реекспортується до Середньої Азії (без сплати експортного мита в Росії та транзитного залізничного тарифу в Казахстані), або надходить на переробку на млини.

В обох випадках втрати зазнають казахстанські фермери, оскільки дешевше російське зерно тисне як на внутрішні ціни, так і на експортні.

Динаміка цін така: якщо восени 2022 року за тонну пшениці 3 класу давали 125 тис. тенге (з ПДВ), то зараз ціна знизилася до 95 тис. тенге з ПДВ і 84 тис. тенге від селянських господарств.

При цьому “сіре” російське зерно, за словами фермерів, до Казахстану завозять по 70 тис. тенге/тонна.

Запровадження заборони на постачання автомобільним транспортом має підтримати ціни на внутрішньому ринку, вважають трейдери, а також допомогти з експортом тим, хто працює чесно, а не займається реекспортом контрабандної пшениці.

Крім того, трейдери вкотре попросили вирішити питання з відкриттям відвантаження зерна до Китаю зерновозами (зараз дозволено постачання лише у дорожчих контейнерах). Якщо це станеться, це також підтримає ціни на ринку, оскільки більшість надлишків піде з ринку в Піднебесну.

Раніше повідомлялося, що казахстанське зерно стрімко дешевшає. Вітчизняна пшениця не може конкурувати з російською за вартістю і стає не затребуваною. Наразі трейдери закуповують м’яку пшеницю по 80 тис. тенге за тонну, така вартість не покриває витрат селян.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!