Казахстан збільшив виробництво нерафінованої соняшникової олії у 2021/22 МР

Джерело:  OleoScope
подсолнечное масло

Понад 278 тис. тонн нерафінованої соняшникової олії було вироблено в Казахстані за підсумками 2021/22 маркетингового року, випливає з офіційних даних по РК. У порівнянні з сезоном-2020/21 обсяги випуску продукту зросли майже в 1,5 рази.

Голова правління Національної Асоціації переробників олійних культур (НАПОК) Ядикар Ібрагімов пов’язує таку динаміку з введенням кількісних обмежень на вивіз насіння соняшника в ході сезону та появою в країні нових потужностей з переробки насіння.

«Збільшення виробництва вітчизняної соняшникової олії дозволило стабілізувати ціни на внутрішньому ринку та наростити експорт даної продукції, а запуск нових підприємств забезпечив місцеве населення наявністю стабільних робочих місць», – сказав експерт.

За словами голови НАПОК, у країні за сезон також підросли ціни на насіння соняшника: якщо на старті 2021/22 МР культура продавалася по 186-202 тенге за 1 кг (22,28-24,2 руб.), то у квітні-травні п.р. Ціна варіювалася в діапазоні 280-290 тенге (33,54-34,74 руб.).

При цьому Ібрагімов зазначив, що ціни на олію залишалися досить волатильними через напружену геополітичну ситуацію.

«Після 24 лютого, ціни на соняшникову олію на світовому ринку зросли на 59%, і з березня по червень трималися на рівні 2000$/тонну на базисі FOB Аргентина, що було насамперед обумовлено неможливістю відвантажень соняшникової олії з України, яка є топ- експортером зазначеного виду продукції, через блокування портів, – прокоментував голова НАПОК. – При цьому на нашому казахстанському ринку не спостерігалося таких же різких стрибків на відпускні ціни рафінованої олії, завдяки вжитим заходам щодо обмеження вивезення сировини. Тенденція незначного зростання цін на рафіновану соняшникову олію протягом усього сезону пов’язана із зростанням цін на насіння соняшнику, оскільки в структурі собівартості готової продукції частка вартості насіння становить понад 80%. Внаслідок збільшення завантаження вітчизняних олійних заводів, а також можливості реалізації переробленої продукції на експорт за більш привабливими цінами вдалося уникнути різких коливань цін соняшникової олії на внутрішньому ринку».

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!