Казахстан скоротив експорт насіння льону на 42%

Джерело:  OleoScope
льон

За 6 місяців 2024 р. Казахстан скоротив експорт насіння льону на 42% з $144,1 млн до $83,3 млн у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Сукупний експорт сировинної агропродукції скоротився на 39% до $1 млрд. Про це повідомляє Мінторгівлі РК.

Також значно скоротилися постачання на зовнішні ринки основних зернових культур – пшениці та ячменю, а також олійних та бобових.

Зокрема, експорт пшениці, частка якої в загальному обсязі поставок сировинної сільгосппродукції досягає майже 62%, скоротився на 52%, з $1 млрд до $494,1 млн. Експорт ячменю (7,3% у загальному обсязі експорту) скоротився зі $118,9 млн до $78,7 млн ​​(-33,8%). Постачання на зовнішні ринки овочів бобових сушених скоротилися з $43,9 млн до $42,8 млн (2,6%).

Єдиний товар сировинного агроекспорту, постачання якого збільшилися, — бавовняне волокно нечесане. За цією продукцією зафіксовано зростання на 31%, з $59 млн до $77,3 млн.

Раніше в республіці прогнозували збільшення посівних площ під льоном до 1 млн га через низьку рентабельність щодо інших культур і зростання попиту з боку Китаю, після різкого зниження минулого року. Глава виробничого комітету Зернової спілки Казахстану Талгат Алдажаров відзначав зростання конкуренції за китайські ринки, зокрема, з боку російських постачальників.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!