Казахстан очолив топ експортерів твердої пшениці до країн ЄС після введення загороджувальних мит на агропродукцію з рф

макарони дурум

Казахстан увійшов до топ-3 експортерів твердої пшениці до Європи, посівши перше місце. Слідом розташувалася Туреччина та Канада, повідомляє агентство «АПК Новини».

За даними звіту Єврокомісії, у сезоні 2024-2025 постачання твердої пшениці (дурум) з Казахстану до Європейського союзу на період 15 липня зросли на 68,5%. Це найвищий показник, порівняно з іншими постачальниками. Обсяг експорту на цю дату становив 19 тис. тонн. Зазначається, що у сезоні 2023-2024 на той же період обсяг експорту становив 10,3 тис. тонн із зростанням 26,5%.

Друге місце у топі посіла Туреччина. Ця країна поставила до Європи 7,7 тис. тонн дуруму. Замикає трійку лідерів Канада обсягом 1 тис. тонн.

Варто зазначити, що за іншими видами рослинницької продукції Казахстану у списках немає.

З інформації видно, що велику частку в постачанні займає Україна. Вона очолює топ із постачання до Європи м’якої пшениці, ячменю, кукурудзи, сорго. Також займає лідируючі позиції щодо відвантажень борошна, вівса, солоду.

У документі повідомляється, що дані сформовані за матеріалами митного контролю.

Нагадаємо, до введення ЄС мит на російську агропродукцію, головним постачальником твердої пшениці до європейських країн була росія.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!