Казахстан може експортувати до 4 млн тонн зерна на нові ринки

Джерело:  ElDala
Казахстан

Казахстан традиційно експортує зерно до країн Середньої Азії, періодично великі обсяги забирає і Китай. Цього року також активно опрацьовуються інші напрямки експорту. За оцінкою, Казахстан зможе в сезоні 2024-25 років відвантажити через свої порти на Каспії, а також порти Чорного моря та Балтії до 4 млн тонн. Таким прогнозом в інтерв’ю порталу ElDala.kz поділився Санжар Єлюбаєв, президент АТ «Астик Транс».

Цього року Казахстан збере багатий урожай зернових культур, тоді як у низці країн прогнози врожаю знижено.

«Цього року ми вже бачимо великий інтерес щодо постачання нашого ячменю з боку Ірану. Заявки є, і я думаю, цього сезону ми за цим напрямком активно відновимося. Два зернові термінали в порту Актау працюють, можливо, буде задіяний і сухопутний напрямок», – сказав Санжар Єлюбаєв.

Він зазначив, що через два зернові термінали в порту Актау, за їхньої ідеальної роботи та хорошої погоди, може відвантажуватися 150-160 тис. тонн на місяць. Здебільшого Іран закуповує у Казахстані ячмінь.

Прогнози невисокого врожаю в рф, Європейському союзі та в Україні відкривають можливості для експорту казахстанського зерна до Європи через порти Чорного моря та Балтії.

«Рекордно нами транзитом через рф постачалося близько 3,5 млн тонн зерна. В останні роки цей обсяг не дотягує до 1 млн тонн на рік. Тож якщо підійти консервативно, цього року довести обсяг до 2,5 млн тонн цілком реально», – сказав Санжар Єлюбаєв.

Експерт підкреслив, що навіть якщо за цими напрямками відвантаження буде меншим, цей факт позитивно вплине на ціноутворення на казахстанську сільськогосподарську продукцію.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!