Картопля дорожчає через спеку і посуху

Джерело:  Суспільне
картопля

Картопля дорожчає через те, що цього року її врожайність зменшилася. Це трапилося через спеку та посуху влітку.

Видання зазначає, що за тиждень ціни на картоплю на ринках та в магазинах зросли на 2-3 грн/кг і становлять 14-20 грн/кг. При тому, що посадкова площа у сільгосппідприємствах Кіровоградщини склала 42 тис. га, на 1 тис. га більша, ніж минулого року.

«Картопля цього року показує нижчу врожайність, ніж минулого. У 2023 році було 128 ц/га, в цьому році – 110. Минулого року, при річній потребі в 120 тис. тонн, зібрали 530 тис. тонн картоплі, цьогоріч плануємо зібрати 500 тис. тонн, бо врожайність нижча», – розповіла Валерія Фурманова, керівниця департаменту агропромрозвитку Кіровоградської ОВА.

За інформацією доцента кафедри загального землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету Миколи Ковальова, на вартість картоплі вплинули аномальна спека й посуха.

«Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, ціна виросла практично вдвічі. Якщо на початку 2024 року ціна становила майже 9 грн/кг, то зараз – 15-20 грн/кг. Ціна буде рости, тому що картоплю треба зберігати, в сховищах потрібно мати певний мікроклімат – а це витрати на електроенергію та зарплати», – сказав він.

За словами Миколи Ковальова, через ці фактори та неврожай вартість кілограма картоплі до кінця року може зрости вдвічі.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!