Капіталізація агрохолдингів: IV кв. 2023 р. проти IV кв. 2022 р.

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Капіталізація у більшості українських агрохолдингів у IV кв. 2023 р. продемонструвала зниження, ціни за 1 акцію та обсяги торгів суттєво впали.

Основні фактори зниження:

– продовження бойових дій та воєнного стану в Україні;

– дестабілізація ситуації на фондових ринках та біржах, де торгуються акції агрохолдингів;

– зниження ціни за 1 акцію та обсягів акцій, що торгуються;

– суттєве погіршення економічної та фінансової ситуації в Україні;

– суттєве коливання курсів валют, в яких торгуються акції.

Наслідки зниження капіталізації проти IV кв. 2022 р.:

– втрата значної частини коштів, які передбачалось використати на різні потреби, в тому числі і на проведення посівної кампанії;

– втрата ряду позицій на біржах та фондових ринках;

– скорочення видатків на розвиток та діяльність агрохолдингів;

– часткове або повне припинення діяльності агрохолдингів;

– негативний вплив конфлікту на подальший розвиток АПК та сільського господарства.

Протягом IV кв. 2023 р. ситуація з капіталізацією більшості агрохолдингів порівняно з IV кв. 2022 р., складалася набагато гірше.

Капіталізація майже всіх агрохолдингів продемонструвала зниження протягом всього IV кв. 2023 р. у порівнянні із IV кв. 2022 р. Це було пов’язано із внутрішньою ситуацією в компаніях, а також із ситуацією на біржах та коливаннями курса валют, в яких торгуються акції.

Виключенням стали агрохолдинги Астарта-Київ та Овостар Юніон, які в IV кв. 2023 року продемонстрували зростання капіталізації у порівнянні із IV кв. 2022 року. Причинами цього стали: зростання ціни за 1 акцію, а також збільшення обсягів акцій, що торгуються на біржах. Також позитивним моментом стала більш активна їх діяльність на внутрішніх та зовнішніх ринках.

Часткове (періодичне) відновлення капіталізації продемонстрували агрохолдинги МХП та Укрпродукт, але це не вплинуло на загальну картину: більшу частину IV кв. вони демонстрували зниження капіталізації.

Згідно з біржовими даними та розрахунками УкрАгроКонсалт, загальна капіталізація агрохолдингів (МХП, Кернел, Агротон, Астарта-Київ, Агродженерейшн, Мілкіленд, IMC, KSG Agro, Овостар Юніон, Укрпродукт, Агроліга) за IV кв. 2023 р. склала 10808,63 млн євро, що на 1953,33 млн євро (15,3%) менше, ніж за IV кв. 2022 р. (12761,96 млн євро).

Джерело: біржові дані, розрахунок: УкрАгроКонсалт

Джерело: біржові дані, розрахунок: УкрАгроКонсалт

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!