Кабмін розширив можливості Експортно-кредитного агентства для страхування інвестицій

Джерело:  Цензор.НЕТ
інвестиції

Кабінет Міністрів затвердив перелік воєнних та політичних ризиків, які зможе страхувати Експортно-кредитне агентство (ЕКА), а також Умови й порядок страхування (перестрахування) таких ризиків.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 9 квітня, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“ЕКА зможе страхувати та перестраховувати від воєнних та/або політичних ризиків інвестиційні кредити українських банків для українських експортерів, а також – прямі інвестиції. Це забезпечить підтримку економіки України, стимулюватиме відновлення промислового виробництва, створення нових робочих місць, наповнення бюджетів всіх рівнів”, – пояснив заступник міністра економіки Володимир Кузьо.

Цей механізм дозволить усунути прогалини, що обмежують можливість страхування вітчизняних інвестицій ЕКА, в тому числі в умовах воєнних дій та повоєнного відновлення.

Зокрема, до воєнних ризиків віднесли наступні страхові ризики:

  • воєнний конфлікт, включаючи війну або збройний конфлікт, збройна агресія, бойові дії, масові заворушення;
  • насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади;
  • терористичні акти та/або диверсії;
  • окупація, анексія.

До політичних ризиків віднесли такі страхові ризики:

  • здійснене органами державної влади України примусове відчуження майна/вилучення майна суб’єкта господарювання (позбавлення права власності на майно);
  • безпідставне (незаконне) відкликання ліцензії з боку регулятора ринку або примусове припинення (зупинення) діяльності суб’єкта господарювання державними органами, що встановлене рішенням суду, крім випадків невиконання суб’єктом господарювання вимог законодавства;
  • невиконання або відмова від виконання державою зобов’язань, визначених законодавством, стратегічними або програмними документами, та/або інвестиційним договором;
  • введення державою заборони (платіжні ембарго, мораторій) на здійснення розрахунків;
  • неможливість конвертації валюти або переказу валюти за кордон суб’єктом господарювання, крім випадків, передбачених законодавством.

Як повідомлялося, наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє Експортно-кредитному агентству страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні.

До цього ЕКА могло страхувати експортні контракти та мало право страхувати інвестиції з України до інших країн. Цей закон передбачає розширення мандату Агентства на страхування інвестицій в Україну. 

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!