Інвестиції у корівник за євростандартом сягають від $7 тис. на голову

Джерело:  GrowHow.in.ua

Для будівництва сучасного тваринницького комплексу із безприв’язним утриманням худоби, на одну тварину потрібно інвестувати щонайменше $7 тис. без урахування вартості самої тварини. Про це для нового спецпроєкту GrowHow «Ефективність рослинництва: множимо на два» розповів керівник із розвитку Консультаційного центру Асоціації виробників молока Валерій Лотоцький.

Зі слів фахівця, така ферма відповідатиме всім євростандартам і не потребуватиме суттєвих змін при вступі України до ЄС. Проте, йдеться про досить великі інвестиції. До того ж до них варто додати ще ціну тварин: нетелі коштують по $1800–2200. У нинішніх умовах далеко не всі готові вкладати такі фінанси.

Дешевшим варіантом є реконструкція старих тваринницьких приміщень із прив’язним утриманням — його рекомендує агроконсультант Олег Чуб. Він зазначив, що міф, про те, що безприв’язне утримання є єдиним способом отримати гарні надої з невеликими затратами, потрібно розвіяти.

Ідеться про облаштування ґумових килимків на підлозі, кормового столу, вентиляції, індивідуальних напувалок та системи доїння, яка в змозі видоїти «50-літрових» корів на прив’язі. Таке переобладнання, за підрахунками експерта, обійдеться приблизно вчетверо дешевше.

Він переконаний, що попри менший комфорт, на прив’язі теж реально отримувати добрі надої молока екстраґатунку.

— ТОВ «Понори», приміром, досягли надою 40 л на прив’язі, і це хороший приклад для багатьох інших ферм. Початківцям, які не можуть собі дозволити аж надто великі вкладення у тваринництво, — переконаний Олег Чуб, — є сенс розглянути таку можливість.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!