Індія імпортує 3 млн тонн соняшникової олії у 2023/24 МР

Джерело:  OleoScope
подсолнечное масло

Індія за підсумками сезону-2023/24 (листопад 2023 – жовтень 2024) може імпортувати близько 16 млн тонн рослинних олій, у т.ч. 3 млн тонн нерафінованої соняшникової олії. Такий прогноз озвучили в національній асоціації виробників рослинних олій SEA (Solvent Extractors’ Association of India).

За словами виконавчого директора галузевого об’єднання Б.В. Мехти, в країну з початку поточного сільгоспроку ввезено вже 1,35 млн тонн соняшникової олії. Основними постачальниками, за оцінками експерта, є росія і Румунія, за ними йдуть Аргентина та Україна.

“Соняшникову олію раніше завжди вважали продуктом преміум-класу і вона коштувала дорожче, ніж соєва та пальмова. Однак зниження виробництва в Індонезії та Малайзії призвело до спаду пропозиції та зростання цін на пальмову олію”, – заявив Мехта “Олеоскопу”.

За його даними, до 5 квітня ціни на сиру пальмову олію на базисі CIF India становили $1045 за тонну, тоді як соняшникова була дешевшою і продавалася по $975 за тонну, а соєва – по $1025 за тонну.

“Це призвело до зміщення попиту з пальмової олії на рідкі олії, про що також свідчить той факт, що Індія імпортувала рекордну кількість соняшникової олії за останні 2 місяці: у лютому – 297 тис. тонн, а в березні – рекордні 446 тис. тонн”, – додав виконавчий директор SEA.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!