Індекс продовольчих цін ФАО продемонстрував найбільше зростання з березня 2022 року

Джерело:  УкрАгроКонсалт
продукты
UkrAgroConsult

У вересні 2024 року світові ціни на продовольчу продукцію зросли найбільше за 2,5 роки, оскільки погана погода та геополітичні ризики загрожували утримувати споживчі витрати високими довше, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Відповідно до даних, опублікованих 4 жовтня, індекс продовольчих цін ФАО піднявся у вересні до найвищого рівня з серпня 2023 року. Зростання індексу, який відстежує ціни на зерно, цукор, м’ясо, молочні продукти та рослинні олії, на 3% у вересні є найбільшим зростанням з березня 2022 року.

В березні 2022 року індекс продовольчих цін ФАО виріс більш ніж на 13% після вторгнення росії в Україну.

Хоча індекс відстежує вартість сировинних товарів, а не роздрібні ціни, зростання може означати, що високі ціни на продукти харчування можуть продовжувати чинити негативний вплив на споживачів, оскільки погана погода в ключових країнах-виробниках та ескалація напруженості на Близькому Сході загрожують дестабілізації ситуації на світових продовольчих ринках.

Незважаючи на те, що індекс продовольчих цін ФАО знизився з рекордно високого рівня, який спостерігався після російського вторгнення в 2022 році, ознаки обмежених поставок та критичних моментів на глобальних торговельних шляхах сприяли новому зростанню цін на продукти харчування.

Найбільший приріст спостерігався в цінах на цукор через ознаки гіршого врожаю в Бразилії та занепокоєння щодо експортних можливостей Індії. Ціни на рослинну олію та зерно також помітно зросли через ознаки зменшення пропозиції таких культур, як пшениця, олійна пальма, соняшник та ріпак.

Тиск на світові продовольчі ринки може продовжуватися, оскільки ФАО знизила в жовтні свій прогноз світових запасів зерна у порівнянні із вереснем.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!