Індекс продовольчих цін ФАО знизився в травні

Джерело:  ФАО
фао

Показник світових цін на продовольство знизився в травні на тлі значного падіння котирувань на більшість зернових, рослинних олій і молочних продуктів, повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) у п’ятницю.

У травні Індекс продовольчих цін ФАОякий відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик основних продовольчих товарів, склав 124,3 пункту, що на 2,6 відсотка менше, ніж у квітні, і на 22,1 відсотка нижче історичного максимуму, зафіксованого в березні 2022 року.

Індекс цін ФАО на зернові знизився на 4,8 відсотка порівняно з попереднім місяцем через падіння світових котирувань кукурудзи на 9,8 відсотка, що було обумовлено сприятливими перспективами виробництва на тлі низького імпортного попиту. Світові ціни на пшеницю також знизилися на 3,5 відсотка, що пов’язано з достатньою пропозицією та новим продовженням Чорноморської зернової ініціативи. На противагу цьому, світові ціни на рис у травні продовжували зростати завдяки закупівлям в Азії та скороченню пропозиції в деяких країнах-експортерах, таких як В’єтнам і Пакистан.

Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився на 8,7 відсотка у травні, що в середньому на 48,2 відсотка нижче показника минулого року. Світові ціни на пальмову олію помітно знизились порівняно з квітнем, оскільки тривала низька імпортна закупівля у світі збіглася зі зростанням виробництва в основних країнах-виробниках. Світові ціни на соєву олію падають шостий місяць поспіль на тлі рекордного врожаю сої в Бразилії та вищих, ніж очікувалося, запасів у Сполучених Штатах Америки. Ціни на ріпакову та соняшникову олію продовжували знижуватися завдяки достатній пропозиції у світі.

Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився на 3,2 відсотка порівняно з квітнем, що було спричинено різким падінням світових цін на сири, головним чином через наявність достатньої експортної пропозиції на тлі сезонно високого виробництва молока в північній півкулі. Водночас міжнародні котирування на сухе молоко, як і на вершкове масло, відновилися.

Індекс цін ФАО на цукор зафіксував четверте поспіль щомісячне зростання, збільшившись на 5,5 відсотка порівняно з квітнем і досягнувши рівня, що майже на 31 відсотка вище, ніж роком раніше. Це стрімке зростання відображає обмежену світову пропозицію, зростаюче занепокоєння щодо впливу явища Ель-Ніньйо на врожай наступного сезону, а також затримки із постачанням на тлі сильної конкуренції з боку сої та кукурудзи в Бразилії. Позитивні прогнози щодо врожаю цукрової тростини в Бразилії на 2023 рік запобігли більшому щомісячному зростанню цін, так само як і зниження світових цін на нафту.


Індекс цін ФАО на м’ясо також зріс у травні, збільшившись на 1,0 відсотка, що було зумовлено насамперед стабільно високим імпортним попитом на м’ясо птиці в Азії та постійним дефіцитом пропозиції м’яса великої рогатої худоби в Сполучених Штатах Америки.

Додаткова інформація доступна тут.

Спостерігається відновлення світового виробництва зернових, при цьому світові запаси сягнуть рекордних рівнів

Згідно з попередніми прогнозами на сезон 2023-2024 років, світове виробництво зернових у 2023 році, ймовірно, збільшиться на 1,0 відсоток і досягне 2 813 мільйонів тонн, йдеться в новому звіті ФАО про попит та пропозицію зернових, також опублікованому у п’ятницю.

Це зростання ґрунтується на очікуваному збільшенні врожаю кукурудзи, рису та сорго, тоді як врожай пшениці та ячменю може знизитися до рівня, нижчого за показник 2022 року.

Перший прогноз ФАО щодо світового використання зернових у сезоні 2023-2024 років тепер оцінюється на рівні 2 803 мільйони тонн, що на 0,9 відсотка більше, ніж у сезоні 2022-2023 років, що головним чином пов’язано зі збільшенням використання кормів, переважно кукурудзи, а також зростанням продовольчого споживання, особливо пшениці та рису.


Згідно з цими попередніми прогнозами, світові запаси зернових у 
сезоні 2023-2024 років можуть зрости на 1,7 відсотка порівняно з початковим показником і сягнути рекордного рівня у 873 млн тонн, тоді як співвідношення світових запасів до їх споживання незначно знизиться до 30,4 відсотка.

Світова торгівля зерновими у 2023-2024 маркетинговому сезоні прогнозується на рівні 472 млн тонн, що майже відповідає рівню у сезоні 2022-2023 років, оскільки збільшення обсягів торгівлі фуражними зерновими та рисом (торгівля рисом у січні-грудні 2024 року) компенсує очікуване скорочення світової торгівлі пшеницею.

Додаткова інформація доступна тут.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!