Індекс фрахту Baltic Dry збільшився більш ніж на 60% у 2021 році

корабль

Baltic Dry Index, який відстежує ціни на морські перевезення насипних та навалочних вантажів по всьому світу, протягом 2021 року збільшився більш ніж на 60%, повідомляє Trading Economics.

Ставки фрахту зростали протягом усього минулого року, постійно оновлюючи багаторічні максимуми, і на початку жовтня вони досягли максимального значення протягом останніх 13 років — 5650 пунктів. Цьому сприяло зростання попиту на перевезення товарів на тлі відновлення глобальної економіки, а також затори в портах, дефіцит контейнерів, спалахи COVID-19 у китайських портах та інші перебої у ланцюжках постачання.

Аналітики прогнозують, що ставки фрахтування, ймовірно, залишатимуться високими до 2023 року. Це зумовлено очікуваним негативним впливом штаму «омікрон» коронавірусу COVID-19 на світову економіку, що вплине на логістичні ланцюжки на тлі закриття дедалі більшої кількості портів, у тому числі в Китаї.

Baltic Dry Index використається як інструмент оцінки міжнародної ділової активності. Він відображає вартість транспортування морським шляхом насипних та навалочних вантажів (руди, зерна тощо) за основними значущими торговими маршрутами балкерами різних типорозмірів — кейпсайз, панамакс і супермакс. На підставі динаміки та значень Baltic Dry Index можна оцінити ділову активність секторів економіки, що є споживачами послуг морських перевізників, аналізувати стан та частково прогнозувати розвиток світової торгівлі, промисловості та економіки в цілому.

У вересні 2021 року консалтингова компанія Clarkson Research Services повідомила, що ставки фрахту на судна-контейнеровози за період з початку року зросли більш ніж у чотири рази і на 128% перевищують попередній максимум 2005 року. Ситуація стала настільки напруженою, що навіть оператори балкерного ринку розпочали боротьбу, пропонуючи контейнерні перевезення на своїх суднах.

 

Порти України

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!