Індекс цін на сільгосппродукцію Bloomberg зростає максимальними темпами

Джерело:  Bloomberg
ціна стоимость цены

Індекс цін на сільськогосподарську продукцію Bloomberg (Agriculture Spot Index), куди входять дев’ять основних продуктів, щомісяця зростає майже на сім відсотків, що стало максимальним показником з початку 2022 року. Про це повідомляється на сайті цього видання.

Таке зростання спостерігається на тлі того, що фермери від Бразилії до В’єтнаму та Австралії борються з повенями та надмірно посушливою погодою, яка загрожує виробництву цукру, зерна та кави.

Ф’ючерси на пшеницю в Чикаго виросли у вересні на побоюваннях, що погана погода в країнах-експортерах може ще більше скоротити світові запаси, які вже наближаються до дев’ятирічного мінімуму.

Ф’ючерси на сою можуть показати найбільший місячний приріст за два роки, оскільки її провідний виробник, Бразилія, бореться із найсильнішою за десятиліття посухою. Крім того, пожежі, що спалахнули на її полях цукрової тростини, забезпечили зростання відповідних ф’ючерсів на 17 відсотків.

Кава сорту арабіка подорожчала до найвищого рівня з 2011 року. Дешевший сорт кави робуста також постраждав від поганої погоди і став майже таким само дорогим.

Крім того, у країнах Південно-Східної Азії скорочуються постачання пальмової олії. Дається взнаки старіння дерев. Як наслідок, ф’ючерси сягнули п’ятимісячного максимуму.

Все це, як пише видання, означає більше проблем по всьому ланцюжку поставок — від фермерів, які борються з крадіжкою кавових зерен до споживачів, які викладають більше за бургери.

За підсумками травня 2024 року індекс світових цін на продовольство виріс майже на один відсоток, якщо порівнювати з квітневим показником і склав 120,4 пункти. На той момент цей індекс зростав уже третій місяць поспіль.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!