Імпорт добрив: ціни для митниці оновлюватимуть щотижня

Джерело:  AgroPortal.ua
добрива

Митниця вимагає від імпортерів розмитнювати добрива за старими індикативними цінами, попри те, що світові ціни на мінеральні добрива істотно знизилися — подекуди в 1,5 раза.

Про це йшлося в ході наради в Міністерстві економіки України між керівниками бізнесу та представниками влади.

Імпортери наголосили на необхідності оперативного оновлення світових індикативних цін, які використовуються на митниці.

Зазначається, що з наближенням весни сільгоспвиробникам необхідно вчасно вносити добрива у ґрунт, інакше урожай буде значно менше запланованого. Наразі забезпечення аграріїв добривами оцінюється на рівні 10-25% від необхідного рівня.

«Задля забезпечення вчасного проведення сільськогосподарських робіт ми маємо оперативно оновлювати інформацію для митниці по світових цінах на добрива та інші товари, які мають суттєве коливання цін. Слід у найближчі два дня провести аналіз світових цін, а потім кожного тижня надсилати на митницю оновлені дані Держзовнішінформу, щоб митний збір сплачувався з реальної вартості товарів, що надходять в Україну», — наголосила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Виконуючий обов’язки голови Державної митної служби України Сергій Звягінцев визнав, що митниця не завжди встигає оперативно реагувати на зміни світових цін, але пообіцяв доносити актуальну інформацію від Міністерства економіки до кожного інспектора. Однак він також підкреслив зміни в географії постачань добрив, де зростають обсяги імпорту з азійських країн, які межують з росією, що викликає підозру, що російські добрива, які зараз перебувають під санкціями, можуть надходити на ринок.

Заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка запевнив учасників, що Україна готує заходи реагування на такі ситуації. Уряд розглядає як варіант збільшення митних зборів на товари з країн, що не входять до СОТ, або на продукти невідомого походження. Цей крок зробить невигідним імпорт підозрілих товарів, які можуть походити з росії.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!